Sari la conținut

Puşi pe drumuri de guvernul Boc, medicii şi asistentele de la spitalele desfiinţate au cerut ajutorul Consiliului Judeţean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a participat ieri la o întâlnire cu managerii spitalelor din Codlea, Săcele şi Victoria, desfiinţate, practic, abuziv de către Ministerul Sănătăţii,  dar şi cu ceilalţi manageri din municipiu, către care s-a îndreptat  personalul rămas pe drumuri. Medicii şi asistentele se plâng că nu există un cadru legal prin care să poată fi angajaţi, iar cei deja redistribuiţi să fie plătiţi.
Puşi pe drumuri. 97 de cadre medicale de la Spitalul din Codlea, 112 de la Spitalul din Săcele şi 54 de la Spitalul din Victoria au fost redistribuite în spitalele din Braşov. Unii medici, dar şi personal auxiliar, s-au trezit trimişi acasă, pentru că spitalele nu au bani să-i plătească. Medicii sunt cei mai oropsiţi, fiindcă Ministerul interzice angajarea celor de alte specialităţi decât urgenţă, radiologie şi ATI.
Paradox. Şi ceilalţi se tem de faptul că mulţi îşi vor pierde locurile de muncă, întrucât, potrivit normelor financiare în vigoare, cheltuielile cu salariile nu pot fi mai mari de 70% din bugetul unui spital.  Directorul Spitalului Judeţean Braşov, care este şi preşedintele interimar al organizaţiei municipale PNL Braşov, Marius Neculoiu, a declarat că toate posturile de la Spitalul Judeţean vor fi făcute publice şi vor fi afişate pe site-ul unităţii medicale: „Am primit 41 de persoane repartizate în urma desfiinţării spitalelor. Ceea ce mă determină să mă gândesc de două ori înainte să-i angajez este că în condiţiile în care contractul meu cu CASJ este de doar 3.200 de cazuri şi prevede să nu depăşim 70% pentru cheltuielile de personal. Noi avem deja 73%”, a declarat Neculoiu.
Nu exista bază legală.  Totodată, managerii de spitale susţin că nu există nici normele privind noile încadrări. Directorul  Maternităţii Braşov, dr. Gheorghe Preda, a declarat că nu avea cunoştinţă despre vreo dispoziţie care să permită efectuarea angajărilor. „Nu am primit nici o hârtie în acest sens nici de la DSP, nici de la Minister. Am primit 20 de cereri, însă nu am putut face nimic”, a spus Preda. „La noi au fost redistribuite 15 cadre medicale, dar le vom prelua chiar dacă nu ne încadrăm în procentul de 70%. Nu ştim, însă, cum îi vom plăti”, a spus Ioan Mâzgărean, managerul Spitalului de Copii.
Genocid politic. Căncescu i-a asigurat pe medici că instituţia pe care o conduce le va oferi tot sprijinul de care au nevoie. „Din păcate, politicul se află în spatele acestei decizii a Ministerului Sănătăţii. Noi nu suntem absolut deloc de acord cu desfiinţarea celor trei spitale, pentru că această măsură este una ilegală. În acest moment regret că am fost de acord cu preluarea spitalelor, dar am făcut acest lucru în ideea că preluarea va fi una de bun augur, în condiţii de finanţare normale. Nu mai avem cum să susţinem acest sistem, din moment ce bugetul CJ a fost redus cu 20% faţă de anul trecut, la fel ca şi bugetul sănătăţii braşovene. Ne-am dat seama că numai haiduceşte putem rezolva ceva, pentru că este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Vreau să facem front comun pentru a stopa acest genocid”, a declarat Aristotel Căncescu.

Comentarii

Ultimă oră