Ceea ce au tot avertizat liderii sindicali că se va întâmpla s-a întâmplat: desfiinţarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional (CCMUNN). În ciuda dezminţirilor constamte făcute de premierul Emil Boc şi de ministrul Muncii, Ioan Botiş, acesta din urmă a declarat că Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru Legea Dialogului Social şi că o dată cu acest proiect de lege, va înceta contractul colectiv de muncă la nivel naţional.Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ieri ca data angajării răspunderii Guvernului privind Codul de dialog social să fie luni, 18 aprilie.
"Această lege întăreşte forţa sindicală la nivel de bază. Avem nevoie de sindicate puternice, de patronate puternice, de parteneri de dialog puternici, astfel încât să putem structura politici economice coerente pentru viitorul ţării", a susţinut demagogic ministrul.
Sindicatele sunt desfiinţate. De cealaltă parte, liderii sindicali susţin că, prin Codul Muncii şi acum, prin Codul Social, Guvernul nu face decât să consolideze poziţia "multinaţionalelor", în relaţia cu salariaţii. "Prin această lege, sindicatele sunt desfiinţate, dialogul social între patronate şi sindicate nu va mai exista, iar consecinţele asupra salariaţilor vor fi dezastruoase. Prin desfiinţarea CCMUNN, nu va mai exista o bază de negociere între patroni şi reprezentanţii salariaţilor. De exemplu, salariul minim brut va fi decis de Guvern, fără ca oamenii să aibă vreun cuvânt de spus", a declarat Fănică Gabor, preşedintele filialei Braşov a CNS Cartel Alfa. El spune că, prin actul normativ propus de Botiş, şi contractele colective la nivel de ramură sunt ameninţate: "Prevederile acestora se vor aplica doar societăţilor comerciale membre ale asociaţiilor patronale. Firmele se vor retrage din aceste structuri şi vor avea libertate totală în “negocierile” cu angajaţii
Plângere penală . Pe de altă parte, ministrul Muncii, Ioan Boţiş, a declarat că în momentul de faţă, nu este înregistrat la Ministerul Muncii nici un CCMUN, din cauza faptului că partenerii sociali nu au ajuns la un acord: "Aş vrea să demontez afirmaţiile transmise în mod eronat de unii lideri de sindicat". Aceştia spun însă că noul CCMUNN negociat la începutul acestui an "nu a fost denunţat de toate asociaţiile patronale, ci doar de câteva. Legislaţia prevede că dacă o parte denunţă documentul, acesta nu poate fi înregistrat, or acest lucru nu s-a întâmplat. Credem că neînregistrarea CCMUNN reprezintă un abuz, motiv pentru care suntem decişi să depunem plângere penală împotriva ministerului deoarece această instituţie a încălcat prevederile legii” a declarat Gabor.