Sari la conținut

De la 1 aprilie, există posibilitatea ca policlinicile să preia atribuţiile medicilor de familie. Acesta e cel mai sumbru scenariu în cazul în care medicii de familie nu vor semnea contractul de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Solidaritate şi la Brasov. După ce, sâmbătă, au avut loc, la nivel naţional, întâlniri ale organizaţiilor medicilor de familie, la care doctorii au anunţat că vor refuza semnarea contractului cu casele de asigurări de sănătate şi că au început acţionarea în instanţă a tuturor actelor „ilegale”, ieri, circa 100 de medici de familie braşoveni s-au reunit pentru a discuta despre modul în care vor acţiona. Ei au decis să se solidarizeze cu medicii din ţară, dar sunt convinşi că decizia de a protesta nu va fi unanimă. Medicii sunt nemulţumiţi de  prevederile contractului-cadru, ce va intra în vigoare din aprilie 2011, pentru perioada 2011-2012.

Faliment sigur. Dr. Şerban Mircescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov, precizează că acest contract, în forma în care se află, dar şi normele metodologice, impun restricţii, dar şi obligaţii, astfel că veniturile le sunt diminuate de două ori, prin restrângerea surselor, dar şi prin cheltuieli făcute pe spezelor doctorilor. Este vorba despre plafonarea bugetului pentru prescripţii medicale (reţete pentru medicamente compensate şi gratuite), dar şi despre limitarea serviciilor decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. „În forma actuală, contractul ne duce la faliment. Nimeni nu doreşte un contract din care nu va putea duce bani acasă. Prin acest contract, serviciile sunt prost plătite şi nici măcar nu poţi face mai multe, ca să iei mai mulţi bani. De exemplu, vom avea 20 de consultaţii pe zi, iar documentele aferente – reţete, trimiteri - vor fi şi ele mai puţine. Bolnavul cronic poate să se prezinte la medic lunar, însă doar o dată la trei luni decontează Casa consultaţia şi prescrierea tratamentului”, a explicat dr. Mircescu.

Rămân fără pacienţi. Una din nemulţumirile majore ale medicilor este determinată de articolul 141 al contractului-cadru, care prevede că, dacă medicii de familie nu vor semna acest contract "în termen util", activitatea lor va fi preluată de către cabinetele de ambulatoriu (medicină de specialitate). Cu alte cuvinte, în loc să apelăm la medicul de familie pentru afecţiunile primare, vom fi nevoiţi să mergem la policlinică sau la cabinete private fie pentru consultaţii sau pentru banalele reţete. „Asta e o sperietoare a CNAS, dar oricum, acest articol este deja atacat în contencios administrativ. Noi am decis să ne solidarizăm cu colegii din ţară şi nu semnăm contractele cu CASJ. Însă până la 1 aprilie nu vom şti câţi vor adera la această modalitate de protest şi este foarte posibil să fie colegi care le vor semna din frică”, spune medicul de familie.

Modernizare cu bani de buzunar. Medicii sunt nemulţumiţi şi de faptul că Ministerul Sănătăţii şi CNAS vor să facă informatizarea sistemului pe spatele lor. Medicii sunt obligaţi să aibă la cabinete internet de bandă largă, să cumpere cititoare de carduri şi să editeze datele tuturor pacienţilor pe carduri, totul pe cheltuiala doctorilor. Iar problemele cele mai mari vor apărea în localităţile în care nu există internet. Doctorii s-au mai plâns şi de "impunerea muncii forţate, prin instituirea obligativităţii permanenţei, fără asigurarea unei finanţări decente şi a condiţiilor legale de funcţionare a centrelor de permanenţă". Alte nemulţumiri sunt legate de faptul că sporurile în rural au ajuns practic inexistente.

Vizite doar cu plată. Până la 1 aprilie, medicii de familie îşi vor informa pacienţii despre situaţia în care se află acum sistemul, despre hibele contractului şi despre  faptul că din aprilie ar putea ca  doctorii să lucreze doar în sistem privat şi asta va însemna automat plăţi pentru orice consultaţie. „Este posibil ca, dacă nu vom încheia contracte, de la 1 aprilie, cine intră în cabinet să plătească. N-am stabilit nişte tarife, deocamdată”, a mai spus Mircescu. Totodată, medicii au stabilit că, dacă vor rămâne fără activitate, prin nesemnarea contractului, atunci vor fi nevoiţi să îşi concedieze asistenţii medicali.

Comentarii

Ultimă oră