Sari la conținut

Consilierii judeţeni braşoveni vor analiza,  astăzi, sumele cu care vor fi despăgubiţi proprietarii de terenuri din zona viitorului Aeroport Internaţional Braşov – Ghimbav.

La ultima şedinţă, consilierii judeţeni au aprobat raportul de evaluare cu privire la modul în care se va face exproprierea terenurilor.
Cât costă terenul. Potrivit raportului de evaluare, se vor plăti 8,52 euro pe metrul pătrat de teren arabil, 5,62 pe metrul pătrat de fâneaţă şi 3,75 euro pe metrul pătrat de păşune. 6,311 milioane de euro este suma pe care Consiliul Judeţean a contractat-o la o bancă pentru a expropria terenurile din zona Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, obiectiv care se află în prezent în stadiul de negociere cu singura companie care a depus o ofertă la licitaţie - grupul de firme UTI.
Şi Ghimbavul va fi despăgubit. Aeroportul se va întinde pe o suprafaţă de aproape 209 hectare, aproape 99 de hectare aflându-se în proprietatea Consiliului Judeţean Braşov şi care astfel nu va intra în jocurile exproprierii. Consiliul Local Ghimbav deţine, la rândul său, 62,4 hectare, iar autorităţile au decis să despăgubească administraţia ghimbăşană pentru această suprafaţă, urmând ca, în caz că va dori, CL Ghimbav să participe cu bani în viitoarea companie de proiect care se va forma între adjudecătorul licitaţiei, CJ Braşov şi alţi posibili acţionari autorităţi publice, cum ar fi CJ Harghita şi CJ Covasna. Astfel, oraşul Ghimbav va primi 9,626 milioane de lei în contul terenurilor deţinute, adică 2,336 milioane de euro.
Despăguibiri în loc de chirie. Şi IAR Ghimbav va fi despăgubită pentru terenul de 15,1 hectare pe care îl oferise cu drept de superficie Consiliului Judeţean pentru a fi prins în proiectul aeroportului. „Noi luasem acel teren prin superficie, dar am considerat că este mai bine să îi expropriem, pentru a nu mai plăti anual o chirie", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu. Compania braşoveană va primi suma de 2,340 milioane de lei, adică aproape 570.000 de euro.
2,5 milioane de euro pentru persoane fizice. Persoanele fizice care deţin terenuri în zonă vor fi la rândul lor despăgubite. Astfel, pentru cele 32,25 de hectare deţinute de proprietarii privaţi, au fost alocaţi 10,486 milioane de lei, adică 2,545 milioane de euro. De asemenea, compania Gotic SA, care deţine o balastieră în zonă, va fi despăgubită cu suma de 3,546 milioane de lei, adică 860.000 de euro.

Comentarii

Ultimă oră