Sari la conținut

Ministerul Sănătăţii îşi modifică structura, pentru a cuprinde un compartiment de integritate care va avea ca scop identificarea şi combaterea fraudelor din sistemul de sănătate românesc, de la achiziţii, la "plăţi informale" (şpagă).

Guvernul a aprobat, miercuri, modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, conform căreia se organizează compartimentul de integritate. Experţii care vor activa în această nouă structură fac parte dintre specialiştii în audit şi control din cadrul ministerului şi vor avea competenţe în verificarea achiziţiilor publice realizate în sistem, a externalizărilor şi a altor aspecte din zona plăţilor informale etc. Deşi decizia de a înfiinţa compartimentul menţionat pare a avea legătură cu recentele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Emil Boc - privind neplata arieratelor din Sănătate, până ce nu se va reglementa sistemul de achiziţii în acest domeniu - ministrul Cseke Attila susţine altceva: “Încă de anul trecut avem în vedere organizarea unui astfel de compartiment. În Sănătate, este nevoie de constituirea unui grup de experţi pe probleme legate de corupţie şi fraudare a achiziţiilor publice”

Ministrul Sănătăţii a mai spus că MS a întocmit în acest sens un proiect cu finanţare din fonduri structurale, în valoare de 3 milioane de euro care se află în prezent pe circuitul de avizare. Proiectul, cu titlul “Buna guvernare prin integritate şi responsabilitate în sistemul de sănătate”, are ca scop crearea unei reţele naţionale cu reprezentanţi în fiecare direcţie de sănătate publică pentru identificarea şi combaterea fraudelor din sistemul de sănătate românesc.

Comentarii

Ultimă oră