Sari la conținut

Medicii de familie ameninţă, din nou, că nu vor semna contractul-cadru în forma în care este acum redactat, ceea ce înseamnă că asiguraţii vor rămâne fără asistenţa medicală gratuită, de la 1 iunie.

Doctorii de familie acuză CNAS de „şantaj” şi „ilegalitate”, întrucât instituţia îi ameninţă la rândul său că îi va înlocui cu medicii de specialitate. Ei îşi menţin practic atitudinea din martie, când se ştia că data intrării în vigoare a contractului-cadru este 1 aprilie. Aplicarea lui a fost amânată cu două luni, astfel încât să fie finalizată procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării acestora.
Două luni inutile. În acest răgaz, medicii au sperat că vor putea modifica anumite articole. Lucru ce nu s-a şi întâmplat. „Suntem în aceeaşi situaţie din luna martie. Am crezut că vor urma nişte negocieri pentru schimbarea actelor normative care stau la baza semnării noului contract. În aceste două luni nu s-a întâmplat nimic, cu excepţia unei întâlniri la CNAS, în care ni s-a cerut să discutăm despre normele la contract. În acest moment, decizia este aceeaşi - nu semnăm”, a declarat Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei, la un forum, la Sinaia.
Nemulţumiri. Medicii doresc modificarea a trei acte normative, contractul-cadru, ordonanţa privind efectuarea serviciului obligatoriu în centrele de permanenţă şi actul privind informatizarea şi raportarea online. Printre motivele de nemulţumire se află şi plafonul de reţete compensate ce pot fi prescrise lunar pacienţilor, dar şi faptul că ministerul le impune să asigure servicii medicale suplimentare, care nu pot fi decontate de CNAS şi care nu oferă nici un avantaj asiguraţilor, de vreme ce subvenţiile sunt condiţionate.
Noutăţi de la 1 iunie. Noul contract-cadru vine cu o serie de noutăţi, mai mult sau mai puţin agreate de medici şi farmacişti. De la 1 iunie, medicii de familie vor fi plătiţi mai mult în funcţie de numărul de consultaţii acordate şi mai puţin după numărul de pacienţi înscrişi pe liste şi vor prescrie medicamente în limita unui plafon. În plus, bolnavii cronici şi cei care sunt incluşi în programe naţionale de sănătate vor fi nevoiţi să se înscrie la o „farmacie de familie” şi să îşi cumpere medicamentele necesare exclusiv de acolo. Farmaciile, la rândul lor, trebuie să întocmească liste cu asiguraţii lor şi să raporteze lunar mişcarea pacienţilor la Casă. Bolnavii vor fi obligaţi să rămână cel puţin şase luni pe lista aceleiaşi farmacii, cu excepţia cazului în care se mută din localitate.

Comentarii

Ultimă oră