Sari la conținut

Farmaciile din judeţul Braşov se află la un pas de faliment, după ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  nu a mai plătit datoriile către unităţi din februarie 2010. Afişele „Colegiul Farmaciştilor din România vă informează că această farmacie nu a fost plătită de Casa de Asigurări de Sănătate de X zile”  au ajuns să conţină din nou numere de la 300 în sus, iar situaţia se agravează.
Restanţe de 11 luni. Ultimele plăţi, făcute în decembrie 2010 de CASJ Braşov, sunt cele pentru consumul de medicamente aferent lunii martie, dar la doar câteva procente din ceea ce trebuia decontat. Conform unei legi din 2009, decontarea către farmacii se face la 210 zile de la eliberarea medicamentelor. Cu toate acestea, CASJ Braşov are datorii scadente neachitate pe martie, pe aprilie şi pe mai 2010. Conform unui calcul făcut de Colegiul Farmaciştilor  Braşov, creanţele fiecărei societăţi farmaceutice, adunate în 11 luni, depăşesc un milion de lei, adică 10 miliarde de lei vechi. Când farmaciştii se pregăteau, acum zece zile, să sisteze onorarea reţetelor compensate şi gratuite, CASJ a anunţat că au venit de la Bucureşti 35 de milioane, dar până acum la farmacii nu a ajuns nici un leu.
Cerc vicios. Mai rău este faptul că reţetele pentru medicamentele eliberate pacienţilor se adună în sertarele farmaciilor, mai ales pe oncologie şi diabet. Farmaciştii au fost nevoiţi să se împrumute ca să plătească dările către stat pe facturi neîncasate. Furnizorii i-au dat şi în judecată şi le iau dobânzi şi penalităţi de întârziere. În plus, în acest moment, mai mult de jumătate dintre farmaciile braşovene sunt blocate de furnizori.
Criză de insulină. Presaţi şi ei de lipsa lichidităţilor şi de datoriile lor către producători şi importatori, distribuitorii refuză să mai aprovizioneze farmaciile cu medicamentele cerute de pacienţi. Cele mai mari probleme sunt la insulină şi alte medicamente antidiabetice. Multe farmacii  nu mai eliberează insulina atât de necesară diabeticilor. Motivul: CAS-ul nu le-a decontat reţetele pe care le-au eliberat anul trecut pe programul de diabet. Astfel, farmaciştii au datorii imense către furnizori, iar aceştia refuză să mai aprovizioneze acum unităţile.
600 de farmacii în faliment. La nivel naţional, cel puţin 600 de farmacii sunt în insolvenţă, potrivit datelor de la instanţele de judecată.

Comentarii

Ultimă oră