Sari la conținut

Marius Iacob, procurorul-şef al Secţiei Urmărire Penală, Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), o caută de patru ani pe Elodia, celebra avocată dispărută din Braşov. Dacă avocata apare, procurorul Marius Iacob trebuie să-şi găsească alt job. A promis că-şi dă demisia. Evenimentul zilei i-a luat un interviu despre subiectul care continuă să obsedeze o ţară întreagă.
Colecţionar. În biroul său are o colecţie de peste 60 de bufniţe din lemn, sticlă, diverse metale, pluş sau felurite roci. Alte două colecţii sunt ordonate pe rafturile bibliotecii: una e de maşinuţe, alta de diverse plachete. Lângă fereastra ce dă spre Casa Poporului, un acvariu cu peştişori jucăuşi şi un căluţ de lemn. Dar cea mai impresionantă e colecţia de dosare.
Muncă grea. Are 40 de ani, este necăsătorit şi munceşte 7 zile din 7. S-a născut la Câmpulung - Argeş şi a crescut la Buftea. S-a hotărât să se facă procuror de la 12 ani, influenţat de procurorul de şedinţă de la procesul de divorţ al părinţilor mei. A terminat Dreptul în 1994 şi a fost, pe rând, procuror la Parchetul de la Sectorul 6, procuror criminalist şi prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi directorul general al Adminstraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Prietenă poliţistă. Are, de patru ani şi ceva,  o prietenă poliţistă, care îl înţelege şi s-a obişnuit cu programul lui foarte lung. De cinci ani nu şi-a mai luat o zi de concediu. Vine la serviciu şi în weekend. Sunt zile când îl prinde noaptea... „E greu să-ţi faci concediul singur!”, îşi devoalează o părticică din intimitate celebrul procuror.
„A găsit un loc bun de ascuns dosarul”. „Cioacă tot timpul a încercat să acrediteze ideea că e în viaţă. Nu cred că l-a ajutat meseria. Cred că, pur şi simplu, a găsit un loc bun în care a ascuns cadavrul. Părerea mea e că a făcut greşeli fundamentale. Era sânge în casă, în portbagaj! A încercat să arunce haine, parfumuri şi alte lucruri într-o râpă... N-a găsit nicio explicaţie logică pentru ele”, spune procurorul.  
„Cioacă a minţit”. „La poligraf, Cioacă a picat. A avut indicii de comportament simulat. A minţit la toate cele trei întrebări relevante ale cauzei. A zis că e obosit! Am insistat să-l mai facă o dată şi n-a mai vrut!". Zâmbeşte când e întrebat dacă a apelat vreodată la clarvăzători; "Da, am discutat cu mai mulţi, da’ nu ne-au ajutat în vreun fel...”, spune Iacob, care crede în testul cu poligraf.
Despre comportamentul lui Cioacă. „La început dădea declaraţii contradictorii, apoi n-a mai dat deloc. Păi, domnule, dacă-ţi dispare soţia, te gândeşti că ori a plecat de bunavoie şi trebuie s-o căutăm, ori a omorât-o altcineva. Hai s-o căutăm, pentru că e mama copilului meu, nu pot să stau nepăsător... Pentru el e o problemă de viaţă şi de moarte.. Să te duci la puşcărie... A fugit tot timpul de asta. El speră să nu se găsească cadavrul şi să scape”, se ambalează magistratul.
La judecată, chiar şi în lipsa cadavrului. Au trecut trei ani jumate de la dispariţie. După cinci ani, Elodia poate fi declarată, judecătoreşte, moartă: „Atunci voi analiza posibilitatea de trimitere în judecată a suspectului. Chiar şi în lipsa cadavrului! Am zis că, dacă nu e moartă, îmi dau demisia. Mi-am asumat public declaraţia! Nici o şansă! Elodia n-o să apară! În vară reluăm căutările”, anunţă Iacob.

Dosare instrumentate de Iacob. Printre dosarele pe care le-a instrumentat, câteva sunt celebre. În urma rechizitoriului său, Dragoş Ciupercescu, atentatorul cu grenadă de la Liceul „Jean Monnet”, a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru terorism.Tot Iacob i-a băgat la zdup pe triplii asasini Sende Dragoş Milea şi Marius Csampar. Marius Iacob a coordonat şi dosarele sinucigaşilor Erbaşu şi Anghelescu. Între ’97 şi 2003, cât a fost simplu procuror criminalist, şi-a făcut multe relaţii printre ziarişti.

Comentarii

Ultimă oră