Sari la conținut

Cutremurul cel mare nu vine în 2012, spun seismologii

Apariţia unui cutremur cu magnitudinea peste 7 grade în 2012 este puţin probabilă, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Mircea Radulian.
“Pentru zona Vrancea, care este cea mai critică zonă seismică din România, nu ne aşteptăm la ceva deosebit în particular pentru 2012. Dar trebuie să se înţeleagă că acest lucru înseamnă că este puţin probabilă apariţia unui cutremur cu magnitudinea peste 7.  Zona Vrancea are o activitate cu o anumită rată şi distribuţie a cutremurelor, nu putem spune că nu ne aşteptăm la nimic, mai ales la cutremurele mici şi moderate”, a afirmat cercetătorul ştiinţific Mircea Radulian, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, preşedintele INFP a precizat că în zona Vrancea este ‘destul de posibil’ să se producă un cutremur cu magnitudinea între 5 şi 6 grade, periodicitatea acestora neputând fi, însă, clar determinată.
“Fiecare zonă seismică are o anumită desfăşurare a ei în timp, chiar dacă este foarte complexă. E greu de spus că următorul cutremur vine la 20 – 30 de ani. Dar pot spune că rata de repetabilitate aproximativă ar putea fi determinată. În Japonia pot apărea cutremure devastatoare la câţiva ani. Pentru România, este o zonă în afară de Vrancea, şi anume Făgăraş. Acolo sunt cutremure şi de 6,4 – 6,5 grade. Sunt 4 – 5 cutremure peste 6 grade, care au apărut la intervale de 80 – 100 de ani. Ultimul a fost în 1916. Aceste intervale – 100 de ani, 400 de ani, sunt statistice, aproximative. Nu este exclus să apară şi la 200 de ani. Vrancea are o anumită constanţă faţă de celelalte zone. Cu cât trece timpul, şansele să vină un cutremur mai mare cresc” a declarat oficialul INFP.
37 de cutremure de la începutul anului. De la începutul anului s-au înregistrat 37 de cutremure pe teritoriul României. Ultimul a fost vineri şi a avut loc în Câmpia Română. Toate au avut sub cinci grade pe scara Richter, potrivit site-ului Institutului Naţional de Fizică a Pământului. "Această frecvenţă nu înseamnă nimic. Este o reaşezare a blocurilor tectonice din Câmpia Română şi Oltenia datorată activităţii din Asia. Oricând poate fi un cutremur de 6 - 6,2 grade pe scara Richter, dar care nu poate produce pagube importante"  a declarat pentru Gândul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
Acesta a precizat că doar un cutremur vrâncean de peste 7 grade este periculos pentru populaţie. "Spun asta pentru ca oamenii să ştie şi să nu mai sară pe geam. Cutremurul puternic este cel care se simte mai întâi pe verticală şi abia apoi pe orizontală", a spus Mărmureanu.Ultimul cutremur de peste 7 grade s-a produs în august 1986.

Comentarii

Ultimă oră