Sari la conținut

USL si-a prezentat sambata "viziunea" cu privire la administratia publica si dezvoltarea regionala, in fata a aproximativ 5.000 de alesi locali ai PSD, PNL si PC.

8 regiuni. Potrivit viziunii USL, România ar trebui să urmeze modelul francez de dezvoltare. Iar asta ar presupune integrarea celor 8 regiuni de dezvoltare care există şi în prezent în structura administraţiei locale.
„Preluând acest model, România păstrează unităţile administrative existente şi adaugă un nivel, compatibil cu cel european – REGIUNEA – care are în subordine structuri de organizare judeţene şi locale şi la care se opreşte relaţia cu central”, se arată în programul USL.

Presedinte plus prefect. Modelul USL presupune şi înfiinţarea de instituţii noi: Consiliul Regional – Executivul regional condus de un preşedinte ales, transformarea Senatului într-o cameră a puterilor locale şi apariţia Curţilor de Apel regionale.Potrivit viziunii USL, Consiliul regional va avea un presedinte ales direct de cetateni, cu membri cu atributii in domenii executive si buget propriu. Victor Ponta,  presedintele Psd,  a aratat ca Guvernul va desemna opt prefecti, dar care sa NU fie sefii presedintilor de consilii regionale sau judetene sau a primarilor, ci sa reprezinte Guvernul si sa sprijine regiunile.

Institutii noi. Liderul PSD a vorbit si despre infiintarea unui Consiliu economic si social regional, cu rol consultativ in luarea deciziilor executive si cu atributii stabilite prin dezbatere publica. "Fiecare regiune trebuie sa-si dezvolte un centru economic, cultural, administrativ, o mare universitate, spital regional, insfrastructura rutiera regionala, aeroport international, centru sportiv, centru de afaceri, centru cultural", a spus Ponta.

Se desfiinteaza Ministerul Dezvoltarii. Liderul PSD a mai aratat ca in 2012 va avea loc trecerea de atributii si de competente de la Guvern catre regiuni si se va desfiinta Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. De asemenea, in 2014, USL propune ca alesii locali sa aleaga, la randul lor, un consiliu regional, indirect. "Vreau ca primarii din Romania sa nu mai fie cersetori la Guvernul Romaniei, ci sa fie stapani pe banii lor si pe banii comunitatilor lor", a spus Ponta.


Reformă în patru ani. Spre deosebire de proiectul Guvernului care isi propune sa intre in vigoare noua organizare administrativa incepand cu anul viitor, USL propune o reforma care se va implementa timp de patru ani. Iata in continuare care sunt etapele.


2012-2013

•Se  organizează trecerea de atribuţii şi de competenţe între guvern şi  judeţe, pe baza unor dezbateri publice şi cu informarea corectă a  cetăţenilor
•Se întăresc cele 8 regiuni de dezvoltare, cu structuri politice noi
•Se  desfiinţează Ministerul Dezvoltării Regionale, iar fondurile europene  şi fondurile româneşti alocate dezvoltării regionale se redirecţionează  la nivel local prin politici de coeziune
•Se modifică Constituţia, pentru introducerea acestui concept


2014

•Organizăm  alegeri indirecte, pentru desemnarea unor Consilii Regionale provizorii  (în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare)
•Aleşii locali (primari, consilieri locali şi judeţeni) îşi aleg preşedintele de Consiliu Regional
•De  la nivel central, se desemnează membri delegaţi, în subordinea  preşedintelui de CR, cu atribuţii speciale pe domenii de interes  (educaţie, sănătate, transporturi, mediu etc)
•Timp de doi ani, aceste Consilii vor funcţiona cu atribuţiile primate (pregătind instituţiile pentru primele alegeri directe)

2016

•O  dată cu alegerile locale, au loc alegeri pentru desemnarea  preşedinţilor de Consilii Regionale (alegeri directe–vot uninominal)
•Au loc, de asemenea, alegeri pentru desemnarea Parlamentelor regionale, care vor funcţiona ca legislative regionale
•Vor intra în funcţiune şi Curţile de Apel regionale, pentru a funcţiona şi puterea judecătorească la acest nivel

Comentarii

Ultimă oră