Braşovul deţine două recorduri nedorite într-un raport al CSM privind dosarele puse la păstrare
Pentru prima dată, Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a făcut public raportul de activitate pe anul 2010. Dincolo de cifrele seci, de numărul mic al sancţiunilor acordate - şi acestea mai mult simbolice - raportul este interesant din perspectiva cazuisticii prezentate, anunţă cotidianul „Gândul”.
Recorduri nedorite. În topul procurorilor intraţi în vizorul Inspecţiei Judiciare, prezentate în documentul oficial al Inspecţiei Judiciare, există şi două cazuri foarte interesante din Braşov. Ambele se referă, în principal, dosarele „ţinute la naftalină”, doi procurori de pe lângă Judecătoria Braşov reuşind recorduri nedorite în această privinţă. Principalele sancţiuni acordate de CSM magistraţilor sunt avertismentul sau diminuarea salariului cu până la 15 la sută pentru o perioadă de la o lună la trei luni.
72 de dosare, lăsate de izbelişte. Un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, timp de un an de zile, nu a mai făcut nimic în 72 de dosare: „Astfel, într-o primă cauză s-a reţinut că procurorul nu şi-a stabilit o ordine a priorităţilor în soluţionarea dosarelor, lăsând în nelucrare un număr de 72 dosare ce i-au fost repartizate cu aproximativ un an în urmă.”, se spune în document.
Cele mai multe dosare nesoluţionate. Procurorul cu cele mai multe dosare nesoluţionate este tot din Braşov. „În cursul anului 2010 comisia de disciplină pentru procurori a exercitat 2 acţiuni disciplinare împotriva a doi procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov. Astfel, într-o primă cauză(…), procurorul, la data de 10 mai 2010 figura în evidenţele unităţii ca având în lucru un număr de 610 dosare mai vechi de 1 an de la sesizare şi 6 luni de la începerea urmăririi penale”, arată raporrtul.
Bilanţul hotărârilor disciplinare
Anul trecut, Comisiile de disciplină pentru judecători şi procurori au exercitat 25 de acţiuni disciplinare şi au declarat 7 recursuri împotriva hotărârilor pronunţate în materie disciplinară de secţiile CSM. Acţiunile disciplinare - în cazul în care sunt însuşite de CSM prin luarea unei sancţiuni - nu sunt definitive, ci pot fi atacate cu recurs la Înalta Curte. La Inspecţia Judiciară au fost înregistrate, în 2010, 4212 lucrări, dintre care 2973 se referă la judecători şi 1239 - la procurori. Inspecţia Judiciară a înaintat Comisiei de Disciplină pentru Judecători 246 de sesizări, din care au fost clasate 228 şi s-au exercitat 15 acţiuni disciplinare. În privinţa procurorilor, au fost înaintate 65 de cazuri, din care 54 au fost clasate şi au fost promovate 10 acţiuni disciplinare.