În ultimele trei luni, telefoanele din dispeceratul numărului unic de urgenţă 112 pentru judeţul Braşov au sunat de aproape 140 de mii de ori. Însă din păcate operatorii de aici s-au confruntat cu acelaşi număr mare de alarme false. Peste 70% din solicitări s-au dovedit a fi o joacă de copii şi apeluri abuzive. Doar 30% din cele 140 de mii de solicitări făcute prin 112 s-au dovedit a fi urgenţe reale. Cele mai multe apeluri au fost transferate către Ambulanţă – 55,98 %, Poliţie – 24,14 %, Pompieri – SMURD – 18,01 % şi Jandarmerie – 1,87 %.
Pot primi amendă. Apeluri false sau abuzive provin în mare parte de la copii, tineri şi persoane cu probleme psihice şi sunt efectuate de cele mai multe ori de pe cartele prepay. „Noi clasificăm apelurile ca fiind false apelurile la care nu vorbeşte nimeni, ne înjură, ne pun muzică, ne povestesc alte lucruri şi apelurile legate de informaţii”, ne-a spus lt col Ştefan Ursescu, şeful Serviciului de Urgenţă 112 Braşov. În acest caz cei identificaţi riscă amenzi contravenţionale cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.
Joaca poate ucide. Însă din cauza faptului că numărul apelurile false este unul destul de mare identificarea persoanelor în cauză este de obicei destul de greoaie. Aceştia ar trebui să ştie că joaca lor are şi laturi negative şi că divertismetul gratuit poate ucide. „Se pierd cateva zeci de secunde chiar până la un minut până ne dăm seama că respectivul nu are nici o urgenţă, timp în care alţii pot să sune şi să nu fie nimeni să le răspundă”, a mai spus lt col Ştefan Ursescu. Aşadar la 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevărat o urgenţă. S.F.