Sari la conținut

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov aduce în atenţia proprietarilor de maşini faptul că, din totalul furturilor din autoturisme (şi componentelor exterioare acestora) sesizate în luna ianuarie 2012, 72% din fapte au fost comise noaptea, mediul predilect de săvârşire fiind cel urban. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în municipiile Braşov, Făgăraş, Săcele, Codlea, dar şi în oraşele Râşnov şi Ghimbav.
Bunurile lăsate la vedere în autoturisme au reprezentat atracţia principală a hoţilor. Astfel, au fost sustrase genţi, poşete, radio CD-uri, GPS-uri, laptop-uri, staţii de emisie-recepţie.
De asemenea, rămân în atenţia hoţilor componentele auto, fiind sustrase roţi de autoturisme şi capace de roţi, acumulatori, oglinzi, ştergătoare de parbriz. În unele cazuri a fost sustras chiar şi combustibilul din rezervorul maşinii.
Modurile de operare ale infractorilor au fost spargerea geamului, forţarea portierei, folosirea de chei potrivite, smulgerea sau demontarea de componente auto.
Având în vedere că mulţi proprietari de autoturisme ignoră măsurile elementare de autoprotecţie şi pot deveni victime ale infractorilor, reamintim câteva modalităţi de prevenire a acestui gen de infracţiuni:
Când coborâţi din autoturism, nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră bunurile sau obiectele ce i-ar putea tenta pe hoţi şi acţionaţi sistemul de închidere a uşilor;
Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj;
Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.

Comentarii

Ultimă oră