Sari la conținut

Cum a ajuns Şaguna unul din cele mai bune licee din ţară

Colegiul Naţional ,,An­drei Şaguna" din Braşov se numără şi în 2011 printre puţinele licee din ţară cu promovare sută la sută la Bacalaureat şi printre primele zece din România în ceea ce priveşte media de admitere a absolvenţilor de gimnaziu – 9,36.

„Noblesse oblige”. Şaguna are o tradiţie în domeniu, 49 dintre foştii elevi ajungând membri ai Academiei Române. Există doar două licee în ţară care au dat, de exemplu, atât de mulţi absolvenţi care au ajuns academicieni. Anul trecut, când a sărbătorit 160 de ani de la înfiinţare,  a fost distins cu Ordinul ,,Meritul pentru Învăţământ" în grad de Ofiţer şi cu Diploma de Excelenţă Instituţională a Ministerului Educaţiei. Liceul a dat României 49 de academicieni, printre care Titu Maiorescu, Sextil Puşcariu, Gheorghe Dima, Lucian Blaga, Octavian Goga. "După ştiinţa mea, doar două colegii din ţară, "Sfântul Sava" din Bucureşti şi "Costache Negruzzi" din Iaşi, se mai pot lăuda cu atât de mulţi absolvenţi ajunşi membri ai Academiei", a declarat directoarea colegiului, Mariana Ionescu, citată de Gândul.
Nu există „merge şi-aşa”. "Când e vorba de pregătire, exigenţele sunt maxime, ideea de "merge şi-aşa" nu există la noi. Şi asta e valabil în primul rând pentru profesori, fiindcă nu poţi avea elevi de elită fără dascăli de elită. Aşa că, în fiecare an, cel puţin 10-15 profesori urmează, în mod obligatoriu, stagii de perfecţionare profesională în ţară sau străinătate. Iar în vara aceasta stabilim recordul, toţi profesorii, fără excepţie, fac un astfel de stagiu", argumentează directoarea colegiului. Iar cine nu se adaptează standardelor şaguniste nu prea are de ales: "Anul trecut am avut o profesoară de informatică venită de la Bucureşti, care, după ce a văzut cum se munceşte la noi, mi-a spus că nu se poate obişnui cu rigoarea ardeleană şi cu exigenţele liceului şi a plecat, pur şi simplu".
Mediile mari, obligatorii. Majoritatea elevilor liceului vin din clasele gimnaziale de la Şaguna. Aici exigenţele sunt maxime. La înscrierea la Şaguna, părinţii semnează un regulament conform căruia elevul este obligat să aibă media generală anuală minimă 8 iar cea la materiile română şi matematică 8.50. În caz contrar, părintele se obligă să-şi transfere copilul la altă şcoală. La intrarea în clasa a V-a se dă examen, unul destul de greu, cu 3-5 elevi pe loc.
Pregătire suplimentară pentru Bac. "De câţiva ani facem, în martie, o simulare a examenului de bacalaureat, la insistenţele elevilor şi părinţilor, condiţiile sunt exact ca la Bac-ul propriu-zis, iar prezenţa elevilor de-a XII-a e obligatorie, cine lipseşte ia 2 din oficiu. Apoi rezultatele, mai ales cele slabe, că mai sunt şi din astea, normal, sunt analizate în cadrul unor şedinţe speciale cu elevii şi cu părinţii. Pe lângă asta, pentru aceşti elevi organizăm, pe tot parcursul ultimului an de studii, pregătire specială suplimentară pentru Bacalaureat, plus pregătire pentru olimpiade pentru toţi cei interesaţi, inclusiv în vacanţe şi în week-end-uri", mai spune directoarea.
Calea spre occident. Şaguna are, în fiecare an, cel puţin 20-25 de premianţi la olimpiadele naţionale. Şi tot în fiecare an, cam 15-20 absolvenţi pleacă să studieze la cele mai mari universităţi din străinătate.

Comentarii

Ultimă oră