Sari la conținut

Cu panourile solare ai apă caldă gratis, vara

Un braşovean îşi asigură o bună parte din încălzire şi apa caldă în proporţie de 70 la sută cu ajutorul soarelui. Omul şi-a montat panouri  solare acasă, dar şi pe sediul firmei sale care vinde sisteme pentru energii noi. Mulţi proprietari de case vor să-i urmeze exemplul, dar costurile îi cam sperie. Unii au apelat la programul Casa verde, de care 580 de braşoveni au beneficiat în 2010, iar în acest an sunt peste 860 de dosare."Marea majoritate au solicitat panouri solare. Mai puţin au cerut pompe de căldură şi centrală termică pe  bază de pelet sau pe deşeuri lemnoase. "a declarat Elena Bucur, purtător de cuvânt la APM Braşov.

1000 de euro, contribuţie. Pentru cei care sunt acceptaţi, statul plăteşte 6.000 de lei din valoarea unui  sistem ecologic de încălzire.
Costurile totale sunt însă de câteva mii de euro. "Undeva pe la 2500 de euro. Dacă luăm prin programul Casa verde 1500 de euro, îi mai rămâne beneficiarului să contribuie cu 1000 de euro. Cheltuielile se pot amortiza într-un timp relativ scurt. Nu se întind pe zeci de ani" spune Horaţiu Negruţiu, patron de firmă. Acesta şi-a montat şi acasă astfel de panouri şi  beneficiază de apă caldă aproape gratis în lunile calde. "Eu pot să-mi atrag de la soare energie care s-o pot folosi  atât pentru încălzirea apei, cât şi pentru căldură. Aportul la încălzire, o medie anuală, ar putea ajunge la 25-35%. La apa caldă menajeră aportul este mai mare, ajungând chiar la 80%-90%, în lunile de vară" spune braşoveanul. Panourile hibride care pot produce şi apă caldă, căldură şi curent ajung la 1000 de euro.

Investiţie amortizată în 4 ani. Şi braşoveanul Ion Comşa are panouri de circa 7 ani şi spune că în lunile calde 90% din apa caldă este gratis. "Aportul la căldură se poate realiza cu panourile solare în jur de 30%. Pe lângă panourile solare am instalaţie de panouri fotovoltaice care asigură energie electrică pentru aceste panouri, inclusiv pentru iluminatul pentru grădină şi casă. Investiţia se amortizează în jur de 4-5 ani" spune Ion Comşa, unul dintre primii braşoveni care şi-au montat astfel de panouri.

Programul Casa verde  a început să informeze şi românii despre avantajele acestui tip de energie inepuizabilă şi ecologică, dar mai ales ieftină. Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, în acest an au fost depuse 860 de dosare, dar încă nu s-a primit niciun răspuns de la minister. Cetăţenii sunt rugaţi să urmărească site-ul agenţiei de mediu pentru a consulta rezultatele. Evoluţia pieţei locale de panouri solare, indică o cerere în continuă creştere  pentru perioada următoare, favorizată şi de prelungirea Programului "Casa Verde" în 2012.  
În România, în jur de 26.000 de locuinţe  aveau montate până la începutul acestui an cu panouri solare, foarte puţine însă în comparaţie cu alte ţări. Germania se află în topul clasamentului, cu peste două milioane 750  de locuinţe dotate cu astfel de panouri, urmată de Grecia, cu un număr de un million 400 de mii de case şi Austria, cu 770.000 de astfel de locuinţe. (E.C.)

Comentarii

Ultimă oră