Sari la conținut

Reducerea consumului de carne de porc i-a determinat pe producători să renunţe la tradiţionalele scumpiri de dinaintea sărbătorilor. Potrivit patronatelor din industrie, majorările la raft pentru carnea de porc nu sunt mai mari de 5%. Producătorii şi procesatorii au înţeles că, în condiţiile în care şi aşa consumul s-a redus cu 10-12%, orice majorare semnificativă le-ar fi adus vânzări şi mai mici, scrie Evenimentul Zilei.

Aşa se face că, deşi Crăciunul bate la uşă, animalul întreg poate fi cumpărat la un preţ similar celui de anul trecut. Dacă apar mici ajustări la raft, acestea se datorează şi comercianţilor, potrivit lui Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care afirmă că de la producători şi procesatori kilogramul de carne de porc a plecat cu preţul de anul trecut. Cu toate astea, motive pentru majorări ar fi fost destule: creşterea preţurilor la furaje, la energie, la combustibil. Potrivit acestuia, un kilogram de porc în viu variază, la nivel naţional, între 5,5 şi 8 lei. În hipermarketuri kilogramul de fleică de porc se vinde cu circa 13 lei, iar cel de pulpă şi pastramă cu 12 lei, respectiv 16 lei.

România va putea exporta carne de porc pe piaţa Uniunii Europene de la 1 ianuarie, ceea ce ne-ar putea aduce încasări cuprinse între 600 de milioane şi un miliard de euro, anul viitor. Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise în UE din 2003. (A.M.)

Comentarii

Ultimă oră