Compania Naţională de Autostrăzi vrea să închirieze, prin leasing operaţional, 256 de maşini pentru transportul personalului, al materialelor, cât şi al uneltelor folosite la activitatea de întreţinere.
Dacă inițial contractul era de 8 milioane de euro, CNADNR s-a decis să umfle contractul la peste 11 milioane de euro, dezvăluie ziarul Puterea.
Compania Naţională de Autostrăzi are în subordine şapte regionale (DRDP-uri), iar în fiecare judeţ se află un punct de lucru. Pentru DRDP Braşov este prevăzută achiziţia a 29 de maşini.
„Angajaţii din cele şapte regionale îşi desfăşoară activităţi de întreţinere drumuri pe timp de iarnă şi vară. În cadrul acestei activităţi sunt implicaţi atât muncitori calificaţi, cât şi necalificaţi, care trebuie deplasaţi de la sediul districtului, respectiv secţiei de drumuri, la punctele de lucru unde se intervine”, se arată în actele CNADNR citate de Cotidianul.
O autoutilitară nouă, maximum 20.000 de euro. Dacă Compania Naţională de Autostrăzi a alocat peste 21.000 de euro, fără TVA, pentru închirierea fiecărei maşini, pe site-urile companiilor auto, autoutilitarele mixte de transport persoane (până la 7 locuri), cât şi pentru materiale sunt vândute cu preţuri între 15.000 şi 20.000. Astfel, Mercedes Vito mixt sau IVECO costă sub 20.000 de euro, fără TVA. De asemenea, un Volkswagen Transporter mixt costă 15.000 de euro.
Bani cheltuiţi aiurea. Nereguli grave au fost descoperite de Curtea de Conturi și Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. Au fost constatate cheltuieli neeligibile în sumă totală de 694.000 de euro. De asemenea, procurorii financiari au cerut recuperarea sumei de 404.000 de euro, reprezentând plăţi efectuate pentru decontarea dobânzilor aferente întârzierilor la plată înregistrate pentru lucrărilor de reabilitare DN1 Şercaia – Braşov – Sibiu.
De asemenea, aceştia au solicitat „luarea măsurilor legale în vederea recuperării plăţilor nelegale în valoare de 4,476 milioane de lei (peste un milion de euro), reprezentând sume decontate în mod necuvenit constructorului, urmare a calculului eronat al ajustării valorii lucrărilor executate“. (S.B.)