Sari la conținut

Băncile vor putea acorda în continuare credite în valută pentru achiziţia de locuinţe în actualele condiţii, acestea scăpând de noile reglementări BNR,  a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

"Noul regulament nu afectează achiziţiile de locuinţe, care se vor face în condiţiile exitente. De asemenea, nici achiziţia de locuinţe prin programul Prima Casă nu nu va fi afectată", a declarat Gheţea la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR. Cu toate acestea BNR vrea să impună câteva reguli noi şi la creditele imobiliare. Cum ar fi obligaţia ca debitorul să vină cu un avans de cel puţin 15% din valoarea  imobilului la finanţările în lei, de 30% pentru creditele în euro şi de  40% în cazul finanţărilor în alte devize străine.

În ce priveşte creditele de consum, potrivit proiectului BNR, acestea vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, iar clienţii trebuie să aducă  garanţii de 133% din valoarea împrumutată, în timp ce la finanţările  imobiliare în euro avansul ar trebui să fie de cel puţin 30%.

BNR  pregăteşte un regulament prin care vrea să limiteze, printre altele, accesul populaţiei la creditele în altă monedă decât leul.

Comunitatea bancară s-a arătat rezervată faţă de unele prevederi din proiectul de regulament, iar Gheţea a anunţat că instituţiile de credit au transmis BNR o serie de propuneri pentru a fi discutate cu oficialii băncii centrale. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră