Sari la conținut

Camera Deputaţilor  a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede introducerea mecanismului de coplată în sistemul medical din România. Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,  iniţiat de Executiv în urmă cu un an şi jumatate, a fost adoptat de  Camera Deputatilor, cu 165 de voturi “pentru”, 131 de voturi “împotrivă” şi o abţinere.

Legea va afecta 12 milioane de români.
Odată cu intrarea în vigoare a legii, după ce va fi promulgată de preşedinte, vom plăti pentru serviciile medicilor de familiei sau ale medicilor specialiști din spitale, însă nu și pentru pentru asistenta medicală de urgență.
Noul act normativ prevede introducerea tichetului moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.  Potrivit proiectului de lege, tichetul va reprezenta o sumă de bani, în limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic, pe care pacientul o va plăti pentru consultații, spitalizări, analize de laborator sau investigații. Peste această sumă, orice act medical va fi gratuit. “După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an  calendaristic, serviciile medicale pentru care se încasează coplata sunt  acordate fără coplată”, se prevede în actul normativ.

Cât vei plăti. Pentru o simplă vizită la medicul de familie, românii vor plăti 5 lei, pentru un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare de o săptămână într-un spital de stat, 100 de lei.
Cine scapă. Sunt scutiți de la coplată: pensionarii cu venituri de cel mult 700 lei/lună; copiii cu vârstă de până la vârstă de 18 ani, dar și tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani și 26 de ani care nu beneficiază de niciun venit; și bolnavii incluși în programele naționale de sănătate, pentru programele aferente bolii de bază, dacă nu realizează venituri din muncă.
Potrivit proiectului, coplata reprezintă contribuția asiguratului la sistemul de sănătate, încasată suplimentar față de cea decontată din fondul național unic al asigurărilor de sănătate. Citeste aici detalii despre lege. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră