Trăim vremuri în care orice fel de ajutor, oricât de mic ar fi, este mai mult decât binevenit, mai ales pentru cei nevoiaşi.
Din cauza crizei economică, numărul acestora este din ce în ce mai mare. În sprijinul lor, în plenul Consiliului Judeţean s-a votat înfiinţarea unei reţele de într-ajutorare socială pentru cei ce se află în impas.
Parteneriatul încheiat între administraţia judeţeană, Mitropolia Ardealului şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă îşi propune în primă fază să ajute braşovenii aflaţi în dificultate.
„Este timpul să ne uităm spre cei sărmani şi să îi sprijinim“, a spus Înalt Preasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, prezent şi el la şedinţa de plen a Consiliului Judeţean. Peste 20.000 de braşoveni din judeţ trăiesc la limita sărăciei, cel puţin asta arată recensământul din 2002, însă numărul acestora poate fi mult mai mare, cred reprezentanţii autorităţilor locale. Mulţi dintre ei care au şi copii bolnavi au bătut deja la uşa Consiliului Judeţean pentru a cere ajutorul.
Cea mai amplă acţiune caritabilă din judeţ. „Chiar astăzi am avut un caz cu un copil de 8 ani bolnav de leucemie. Nu poţi fi indiferent”, a spus Aristotel Căncescu. Tocmai de aceea, Căncescu a îmbrăţişat ideea unui astfel de parteneriat dintre biserică şi cele două instituţii.
Proiectul de hotărâre a proiectului „Solidaritatea braşoveană“ a fost supusă votului după ce Aristotel Căncescu dar şi Mitropolitul Ardealului Laurenţiu Streza, le-au vorbit consilierilor judeţeni despre importanţa unui astfel de program. „Primul lucru pe care vreau să-l transmit este mulţumirea, binecuvântarea să facem lucruri mari”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Iniţiatorul acestui proiect şi cel care a pregătit în detaliu acest parteneriat este Preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a judeţului Braşov, Mihai Pascu.
Conform proiectului, toţi cei care vor să facă un bine pentru cei mai puţini norocoşi vor putea dona articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, rechizite, jucării, dar şi alimente grau perisabile, atât la bisericile de care aparţin, cât şi la sediile protopopiatelor din judeţ.
„Consiliul Judeţean va sprijini în primul rând cu bani, până ne organizăm, va fi exact cum a zis şi părintele protopop, va trebui să fie un sistem de calculatoare prin care toate bunurile care se strâng să fie cunoscute în tot judeţul. De unele este nevoie în unele localităţi, de altele în alte localităţi, în afară de asta transportul lor şi toate acestea vor fi făcute prin banii Consiliului Judeţean”, a spus Aristotel Căncescu.
Se vor înfiinţa şase centre de colectare - distribuire a donaţiilor, în localităţile Braşov, Râşnov, Victoria, Homorod şi Săcele.
În semn de apreciere pentru sprijinul pe care Consiliul Judeţean l-a oferit bisericii de-a lungul timpului, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, i-a înmânat preşedintelui Consiliului Judeţean Ordinul „Sf. Ierarh Andrei Şaguna“. (S.F.)