Braşovul este primul judeţ din România ca număr de turişti atraşi. Acest lucru nu se datorează fostului ministru al Turismului, Elena Udrea, deşi aceasta se bate cu pumnul în piept, spune Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
„Elena Udrea nu are niciun merit. A făcut mai mult rău turismului. Decât să cheltuim banii pe frunze şi panglici, mai bine se creau facilităţi pentru turişti. De exemplu, vedeţi Antalya, unde s-au construit staţiuni foarte frumoase şi s-a creat acest paradis. Acolo firmele au beneficat de credite cu donânzi subvenţionate şi s-au creat mai multe facilităţi firmelor care operează în zonă“, a precizat Căncescu.
În judeţul Braşov, cei mai multi turişti vin, în ordine, la Castelul Bran, Cetatea Râşnov şi Cetatea Braşov.
Investiţii majore pentru cetăţi. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a mai anunţat că a fost organizată licitaţia pentru refacerea Cetăţii Făgăraş, că este în curs cea pentru Cetatea Feldioara. De asemenea, în acest an, Consiliul Judeţean va cofinanţa şi lucrările pentru Cetatea Rupea, unde s-a obţinut o finanţare europeană, prin Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov.
„Pentru Făgăraş avem prevăzute două milioane de euro, din creditul luat de Consiliul Judeţean pentru restaurarea cetăţilor. De asemenea, avem un milion de euro pentru Cetatea de la Feldioara şi o jumătate de milion de euro pentru Rupea, dar cifrele se pot modifica, în funcţie de cum de curg lucrarile la fiecare monument în parte. La Rupea sunt probleme, pentru că nu mai au bani. Le mai trebuie circa cinci-şase milioane de euro. S-a lucrat frumos acolo“, a declarat Căncescu.
La Făgăraş, lucrările de acum sunt primele renovări din ultimii 35 de ani. Se vor reabilita corpurile de gardă şi zidurile de apărarea dintre ele. Consiliul Local Făgăraş va încerca să obţină şi avizele de la Ministerul Culturii pentru ca în incinta Cetăţii să fie amenajate spaţii pentru vânzare suveniruri, pentru produse şi obiecte tradiţionale. Tot aici ar putea exista şi o Casă a Căsătoriilor. Municipalitatea a reuşit să reintre total în posesia cetăţii după o luptă de 11 ani în justiţie. Mărul Discordiei a fost crama din cetate.
Cetatea Râşnov este deja în şantier, începând lucrările de restaurare în regim de urgenţă. Aici este nevoie de foarte mulţi bani, autorităţile locale făcând demersuri pentru a obţine fonduri necesare refacerii cetăţii. S.D.