Săptămâna trecută, Consiliul Concurenţei a descins inopinat într-o inspecţie la Condmag Braşov. Compania braşoveană este suspectată că s-a înţeles cu alte 16 societăţi pentru a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la opt licitaţii organizate de Transgaz şi Romgaz în perioada 2009 – 2011. Pe de altă parte, aflat într-un evident conflict de interese, actualul director al Romgaz este unul dintre acţionarii de la Condmag.
Ce spune Consiliul Concurenţei „Suspectăm companiile ca s-au înţeles atât asupra conţinutului ofertelor pe care urmau să le prezinte la licitaţii, cât şi asupra modului în care îşi susţineau aceste oferte, astfel încât contractele să fie adjudecate prin rotaţie. În acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declanşa o investigaţie de amploare într-un domeniu sensibil cum este cel al gazelor naturale”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Licitaţiile au vizat atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor. Valoarea totală a celor opt contracte încheiate cu cele 17 companii este de aproximativ 98,8 milioane lei.
Directorul Romgaz, acţionar la Condmag! Unul dintre acţionarii la Condmag Braşov este chiar Marcel Piteiu, directorul general al SNGN Romgaz SA. Condmag SA Braşov este condusă de Gheorghe Calburean, în calitate de acţionar principal şi preşedinte al consiliului de administraţie. În acest context, Condmag câştigă constant licitaţii organizate de Romgaz. În 2009, dupa instalarea lui Piteiu la cârma Romgaz de către ministrul de atunci al Economiei, Adriean Videanu, contractele atribuite societăţii braşovene s-au înmulţit serios. Romgaz SA a „investit” milioane de euro în firma braşoveană.
„Program de clemenţă” În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. Legea concurenţei 21 din 1996 interzice orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte, se mai arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.