Sari la conținut

Împrejurimile comunei Sânpetru au fost poluate din nou, zilele trecute, cu pulberea gălbuie şi înecăcioasă provenită de la bazinul de zgură şi cenuşă al CET. CET a primit ultimatum să închidă cât mai repede depozitele şi până atunci să le ude zilnic, în intervalul orar 8.00-12.00.
Cum nu a mai plouat de ceva timp, iar cenuşa şi zgura nu au mai fost stropite după cum ar trebui, vântul puternic a împrăştiat pulberea în toate părţile. Fenomenul nu este nou pentru localnicii din Sânpetru, pentru care cele două bazine sunt de mulţi ani un coşmar. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât cele două depozite se află chiar lângă rezervaţia naturală Dealul Lempeş şi foarte aproape de de Unitatea Medico-Socială din Sânpetru.
 
Convocaţi de urgenţă. Ca urmare a acestui nou incident, reprezentanţii Prefecturii i-au convocat zilele trecute pe şefii CET Braşov, ai autorităţilor judeţene de mediu şi pe edilii Braşovului şi ai Sânpetrului pentru a găsi soluţii. CET a primit ultimatum să închidă cât mai repede depozitele, iar până atunci să fie udate permanent. Directorul CET Braşov, Florin Cuţitei, spune însă că aceste lucruri se întâmplau oricum. „Halda 1 fost închisă deja, am acoperit-o cu pământ. La Halda 2, care şi ea este în program de închidere, sunt problemele. Acolo sunt 300 de aspersoare, care funcţionează toată ziua, când nu plouă, dar multe instalaţii sunt furate, mai ales cele de pe extremităţi, fie că hoţii le folosesc în grădinile proprii, fie că le valorifică, aşa că la vânt puternic mai apar asemenea neplăceri". Halda nr. 2, pentru că era în curs de umplere, avea termen de închidere 31 decembrie 2015, iar pentru Halda 1, de 11 hectare, unde s-a sistat depozitarea, CET a cerut decalarea termenului de închidere stabilit iniţial la data de 31 decembrie 2010. Acum, însă, cum nu mai foloseşte cărbune în exploatare, şi Halda 2, întinsă pe 20 de hectare, pe care au fost depozitate anual 200.000 de tone, timp de 21 de ani, poate intra mai rapid în închidere.
Tergiversări. În aprilie 2011 CET Braşov a solicitat din nou decalarea termenului pentru Halda 1, întrucât analizele de laborator efectuate de proiectantul general au arătat că depozitul conţine deşeuri inerte, fapt pentru care este necesară reparcurgerea procedurii de obţinere a avizului de mediu din partea APM Braşov.  Cuţitei a menţionat că va fi făcut proiectul, pentru a obţine avizele de mediu necesare, dar tot mai are de găsit 50% din sumă, adică 500.000 de euro, pentru a-l cofinanţa. Până atunci, CET Braşov trebuie să refacă stocul de aspersoare, astfel încât să stropească eficient, zi de zi, între orele 8.00 – 20.00, halda de cenuşă şi zgură.

Comentarii

Ultimă oră