Braşovul se menţine de ani buni în fruntea judeţelor care au accesat bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii.
Cel mai mare grant primit de vreo administraţie publică din România a fost „adjudecat” de judeţul Braşov, prin Compania Apa, în calitate de operator regional în domeniul furnizării serviciilor de apă şi canalizare. Până în anul 2014, aceasta va implementa cel mai amplu proiect de investiţii din istoria judeţului nostru, denumit „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Braşov”. Având în vedere că până în prezent fondurile operatorului de apă au fost utilizate într-o proporţie covârşitoare în investiţii realizate la nivelul municipiul Braşov, a venit momentul ca şi locuitorii judeţului să beneficieze de servicii centralizate de alimentare cu apă şi canalizare care să le îmbunătăţească stardardul de viaţă. Startul pentru acest mare proiect a fost dat încă din anul 2008, când specialiştii de la Consiliul Judeţean şi de la Compania Apa au elaborat primele studii şi documentaţii. Avizarea lui de către Ministerul Mediului şi ulterior aprobarea obţinută la nivelul Comisiei Europene, au venit graţie strădaniilor conducerii Companiei Apa şi executivului Consiliului Judeţean, care au reuşit să depăşească piedicile de natură politicianistă puse în calea proiectului.
Investiţii de 189 de milioane de euro. Valoarea totală a investiţiilor ce urmează a fi realizate este de aproximativ 189 de milioane de euro adică 794.611.641 lei, fără TVA. Asigurarea finanţării proiectului este structurată astfel: 595.203.954 lei (76,43%) din Fondul de Coeziune (fonduri nerambursabile); 105.035.992 lei (11,69%) din bugetul de stat; 14.290.611 lei (1,8% ) din contribuţia membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară alocată de la bugetele locale; 80.081.084 lei (10,08%) din împrumutul contractat de operatorul regional de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. De altfel, Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean, a anunţat recent că BERD a aprobat împrumutul necesar cofinanţării proiectului prin care Compania Apa primeşte cea mai mare sumă nerambursabilă alocată din fonduri structurale unui judeţ din România. Proiectul este finanţat în cadrul Axei prioritare 1 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) – extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare. Investiţiile se realizează în parteneriat prin implicarea factorilor-cheie titulari ai investiţiei: Consiliul Judeţean Braşov, Consiliul Local al Municipiului Braşov şi Consiliile Locale ale localităţilor Codlea, Săcele, Rupea, Ghimbav, Feldioara, Hărman, Homorod, Hoghiz, Moieciu, Prejmer şi Sânpetru. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea infrastructurii în sectorul de apă potabilă şi apă uzată în judeţul Braşov, în vederea alinierii la standardele prevăzute în Tratatul de Aderare şi atingerii obiectivelor POS Mediu.
Beneficii majore pentru populaţie. Principalele câştiguri pentru populaţie rezultate din implementarea acestui proiect sunt axate pe două direcţii majore: alimentarea cu apă şi colectarea şi tratarea apelor uzate. În cazul alimentării cu apă, beneficiile vizează conformitatea cu standardele Directivei Comunităţii Europene referitoare la Apa Potabilă, îmbunătăţirea calităţii apei potabile, asigurarea calităţii şi disponibilităţii serviciilor de furnizare a apei, securitatea îmbunătăţită a alimentarii cu apă, precum şi reducerea pierderilor de apă. În privinţa colectării şi tratării apelor uzate, beneficiile se referă la îmbunătăţirea calităţii apelor de suprafaţă şi a mediului înconjurător, conformitatea cu standardele de tratare ale Directivei cu privire la Epurarea Apei Uzate Urbane, diminuarea riscurilor asupra sănătăţii umane, reducerea infiltraţiilor în sistem, precum şi reducerea poluării râurilor.