Sari la conținut

Clinicile private ajutate, spitalele de stat îngropate

Aproape 9% din sumele de la stat destinate unităţilor sanitare braşovene au fost alocate clinicilor private. Banii contribuabililor braşoveni destinaţi sănătăţii se împart între sistemul public şi cel privat. Este vorba despre bugetul la care contribuie fiecare salariat, şi în plus şi pensionarii, aşa cum a decis Guvernul Boc, prin taxa reţinută pentru asigurările de sănătate.
Guvernul ajută clinicile private. 16 unităţi sanitare cu paturi, dintre care nouă publice şi şapte private, din judeţul Braşov, se află, în acest moment, în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări. Valoarea contractelor se ridică la 141,3 milioane de lei, din care 6% constituie un fond de rezervă, astfel că suma reală ajunge la 132 de milioane de lei. Pentru prima dată în istoria sistemului medical postdecembrist şi o parte din cheltuielile clinicilor private sunt decontate de Casă. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care şi aşa bugetul alocat spitalelor de stat din judeţul Braşov a scăzut cu 25% faţă de anul trecut, iar banii ajung doar până în octombrie.
O clinică face cât două spitale. CJAS Braşov are pentru spitalele braşovene doar 75 % din necesarul acestui an. Astfel, cele aproape 133 de milioane de lei vor asigura finanţarea tuturor unităţilor medicale, chiar şi a celor private, doar până în luna octombrie. Managerii spitalelor braşovene de stat se plâng de subfinanţarea unităţilor medicale. CAS îi distribuie Spitalului judeţean cam 35% din bugetul de sănătate braşovean, Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie primeşte aproape 14 procente, Pediatria în jur de 10%, Maternitatea, 11%, Infecţioasele puţin peste 4% ca şi Spitalul de Pneumoftiziologie. În schimb, doar procentul acordat unei clinici particulare din Braşov este apropiat de suma alocată acestor ultime două spitale. Cam atât primesc şi spitalele din Făgăraş şi Zărneşti, cumulat.

Principalele cauze de deces în Braşov. Conform situaţiei realizate de Biroul de informatică şi statistică medicală din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, principala cauză ale mortalităţii în judeţul Braşov sunt bolile cardiovasculare. Anul trecut, în Braşov, s-au înregistrat 5.925 de decese, cele mai multe fiind provocate de: boli ale aparatului circulator (3.184), tumori (1.389) şi boli ale aparatului digestiv (443). Factorii care determină apariţia acestor boli sunt, în principal, consumul de tutun şi alcool, regimul alimentar nesănătos, stresul şi sedentarismul. Medicii recomandă ca orice simptom să nu fie ignorat, iar cei trecuţi de 45 de ani să îşi facă consultaţii anuale.

Comentarii

Ultimă oră