Sari la conținut

Citeşte aici ce schimbări majore va aduce recensământul

Potrivit unei analize realizate de gandul.info, după recensământul din acest an, populaţia ţării noastre va scădea cu 2-3 milioane, românii vor fi mai bogaţi cu 18%, iar rata şomajului  se va dubla, ajungând la 10,15%.
Explicaţia este foarte simplă. Recensământul se desfăşoară, după o nouă metodologie europeană, care cere ca cetăţenii ce sunt plecaţi în străinătate de peste 12 luni, să nu mai figureze în raportările privind populaţia ţării respective. Ca urmare, populaţia activă a României este de aşteptat să scadă, scriptic, cu aproximativ 2-3 milioane de persoane, respectiv cu numărul românilor care muncesc în străinătate.
Drept urmare după recensământ, va reieşi că, teoretic, pe hârtie, fiecare român va fi mai bogat, pentru că PIB-ul total se va împărţi la mai puţine persoane. După un calcul făcut de gandul.info, în cazul unei populaţii de 18 milioane, indicatorul PIB pe cap de locuitor va ajunge la 28.964 lei/an, în creştere cu peste 18%. În plus, rata şomajului se va dubla, din cauza scăderii populaţiei active. La o reducere cu trei milioane a populaţiei, rata şomajului ar putea ajunge la 10,15%, cât este acum, de exemplu în Ungaria.
Scăderea numărului de populaţie are şi efecte politice. România ar trebui să aibă mai puţini parlamentari, cu cel puţin 60. " Păstrând regula prezenţei în Parlament a unui deputat la 70.000 de cetăţeni, numărul de deputaţi s-ar putea reduce de la 330 în prezent la 271 în cazul unei populaţii de 19 milioane locuitori, respectiv la 257 în cazul a 18 milioane locuitori", a declarat Andreea Vass, consilier, pentru gandul.info.  În ce priveşte numărul de senatori,  am putea avea doar 118 senatori la o populaţie de 19 milioane locuitori sau 112 reprezentanţi pentru 18 milioane cetăţeni, de la 137 existenţi în acest moment. (L.A.)

Comentarii

Ultimă oră