Două mari companii chineze, China State GRID şi Shanghai Construction Group, sunt interesate să participe la realizarea unor proiecte în parteneriat public în România.
Firmă mare de construcţii. Domeniile cele mai tentante pentru investitorii chinezi sunt cel energetic şi cel al infrastructurii rutiere, potrivit unei informaţii transmise de Ministerul Economiei, scrie www.hotnews.ro. Cele două companii au fost prezente, în cursul lunii ianuarie, pe piaţa românească pentru documentare în vederea participării la realizarea unor proiecte din domeniul energetic şi al infrastructurii rutiere. Shanghai Construction Group este una dintre cele mai mari companii de construcţii din China, iar China State GRID, un gigant energetic.
Parteneriate public-privat. Autorităţile române par să-şi îndrepte atenţia către investitorii chinezi în ceea ce priveşte parteneriatele public private. Recent, premierul Emil Boc a invitat oamenii de afaceri chinezi să investească în România într-o serie de proiecte care vor fi realizate în parteneriate public privat, precum autostrăzile Comarnic-Braşov şi Sibiu-Piteşti. Oferta a fost lansată în cadrul unei întâlniri între premier şi reprezentanţi ai statului chinez, cu ocazia noului an chinezesc. Potrivit unor surse participante la eveniment, Emil Boc le-a propus oamenilor de afaceri din China să investească şi în hidrocentrale, centuri ocolitoare, aeroporturi, spitale, lucrări de irigaţie şi în mediu. Premierul le-a mai spus că uşile ministerelor sunt deschise în vederea dezvoltării unor astfel de parteneriate.
Finanţare şi experienţă. Responsabilii din Ministerul Economiei spun că avantajele pe care le-ar putea aduce participarea companiilor chineze la realizarea unor proiecte româneşti constau, în primul rând, în asigurarea integrală sau parţială a resurselor financiare necesare implementării proiectelor care pot fi obţinute de la instituţii financiar-bancare din R.P.Chineză şi, în al doilea rând, în experienţa companiilor chineze de a executa proiecte în străinătate, într-un termen scurt, cu tehnologii şi echipamente de bună calitate.
Firmă cu construcţii de Cartea Recordurilor
Shanghai Construction Group (SCG), firma care s-a interesat de construcţia autostrăzii Braşov-Comarnic, este o companie cu o istorie de peste 50 de ani. După 1990, a realizat unele dintre cele mai grandioase lucrări din lume. Podul Lu Pu de pe fluviul Huangpu din Shanghai, a fost terminat de companie la 28 iunie 2003. Construcţia are o lungime de 750 metri, fiind cel mai mare pod în arc din oţel din lume. O altă realizare a companiei este calea ferată Shanghai Maglev, pe care trenurile pe pernă de aer circulă cu viteze de aproape 400 km/oră. De asemenea, Est Bridge, podul Mării Chinei de Est, finalizat în mai 2005. Acesta traversează Marea de Est şi leagă Shanghaiul de insula Xiaoyangshan, provincia Zhejiang. Are o lungime de 32,5 km, fiind unul dintre cele mai lungi poduri transoceanice din lume. Din 1998, SCG a fost permanent nominalizată între primii 50 de constructori din catalogul „Top-225 Contractors International”.