Sari la conținut

Prinţul a inaugurat în satul braşovean prima staţie de epurare ecologică din România.

Luni, în satul Viscri, a avut loc inaugurarea Primei staţii de epurare ecologică din România, anunţă www.financiarul.ro.  Inaugurarea a avut loc în prezenţa Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, patronul Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.
Dezvelire simbolică. Prinţul Charles a participat la o mică festivitate, dezvelind, simbolic, un buştean de stejar pe care a fost scris: „Prima staţie de epurare ecologică din România. Inaugurată în prezenţa Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales. 16 mai 2011”. „Sper că acest proiect  va fi în beneficiul comunităţii mulţi ani de acum încolo şi că alte comunităţi vor urma exemplul vostru”, a declarat Prinţul de Wales la inaugurare. Satul Viscri este inclus în lista localităţilor aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Staţie de epurare ecologică. Pentru că a crescut numărul turiştilor care vin la Viscri, de la 400 turişti în anul 2000 la 12.000 turişti în anul 2010, comunitatea din Viscri, împreună cu Fundaţia Mihai Eminescu Trust, i-a propus Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales să sprijine realizarea staţiei de epurare a apelor uzate din gospodării prin intermediul naturii. Este un sistem necostisitor, pentru că nu este necesară energia electrică şi purificarea apelor se face cu ajutorul stufului şi a bacteriilor aerobice prin 3 lacuri amenajate la marginea satului.
Îndrăgostit de zonă. După ceremonie, moştenitorul tronului britanic a stat de vorbă cu sătenii şi a mers pe jos pe străzile satului, admirând casele. Prinţul a dat asigurări că va sprijini mereu proiectele de revitalizare a celor 25 de sate din Transilvania în care activează Fundaţia. Preşedinta Fundaţiei, Jessica Douglas-Home, l-a invitat pe Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales pentru prima dată în România în 1998, iar moştenitorul tronului britanic a descoperit şi s-a îndrăgostit de zonă, de arhitectură şi de mediul unde omul şi natura trăiesc încă în armonie.
Se întâlneşte cu Elena Udrea.  Prinţul Charles se va întâlni, marţi, cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, în judeţul Covasna. Întrevederea va avea un caracter neoficial. Prinţul Charles se află, de duminică seară, în România. Duminică după-amiază, prinţul a fost în comuna Saschiz, judeţul Mureş, unde a vizitat o unitate de colectare şi procesare a laptelui, realizată cu ajutorul Fundaţiei ADEPT şi finanţată de  Innovation Norway. Prinţul Charles a înnoptat în casa lui din satul covăsnean Valea Zălanului, unde deţine două proprietăţi, una dintre acestea fiind o casă veche de peste o sută de ani, care a fost complet renovată.


Fundaţie pentru revitalizarea satelor

Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi-a început activitatea în 1999 pentru revitalizarea a 25 de sate din 4 judeţe (Braşov, Mureş, Sibiu şi Covasna). Până în prezent s-au desfăşurat peste 800 de proiecte de formare a meşterilor locali cu folosirea materialelor locale tradiţionale, restaurarea imobilelor şi a bisericilor fortificate, amenajarea spaţiului public, promovarea şi iniţierea turismului cultural. Fundaţia promovează activitatea turistică şi în alte sate precum Malancrav, Floreşti, Alma Vii, Criţ, Biertan, pentru a pune în valoare arhitectura specială a locului.


Avantatajele epurării ecologice


Staţiile de tratare a apelor uzate din gospodării, prin intermediul lacurilor şi stufului sunt avantajoase din următoarele motive:
- Datorită ecosistemului viu, pe care îl crează, ele sunt mai flexibile la diferite modificări
- Costurile de construcţie şi exploatare sunt mici
- Se încadrează atât în peisajul natural rural, cât şi în conceptul ecologic
- Oferă vieţuitoarelor acvatice un habitat potrivit creşterii lor

Comentarii

Ultimă oră