Sari la conținut

„Consumul de gaze naturale în România a atins un record istoric, situaţie care a dus la majorarea importurilor de gaze”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. Potrivit acestuia, consumul de gaze a crescut cu 20% în ultimele zile, de la o valoare medie de 57 milioane metri cubi de gaz pe zi la 70 milioane metri cubi pe zi.
Am înţeles. E ger, e nasol, trebuie gaze. Ia să ne uităm în arhivă. Cantitatea de gaze naturale înmagazinată pentru iarna 2011 – 2012 este de aproximativ trei miliarde metri cubi, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei (din octombrie). Să recapitulăm: avem înmagazinate, zic oficialii, 3 miliarde. Mai producem 6 miliarde. Şi consumăm, la vârful gerului, 70 de milioane. Păi, să facem un calcul băbesc: dacă am folosi doar rezerva din depozitele subterane, aia de 3000 de milioane, împărţită la 70 de milioane consum zilnic, ne-ar ajunge vreo 43 de zile. Boierie. Trecem iarna fluierând. Şi să nu uităm de producţia internă.
Bine, eu nu mă pricep la chestiile astea cu gaze, dar poate să-mi explice şi mie cineva de ce mama naibii trebuie să importăm din greu de la ruşi? La preţuri fabuloase? Ceva îmi scapă. Ori autorităţile mint, şi nu au înmagazinat cât s-au lăudat, ori are dreptate deputatul pedelist Gurzău, care acuză vehement “mafia gazelor”.   Sau e şi una, şi alta. Ceva pute rău. Şi nu a gaz. de Adrian Teacă

Comentarii

Ultimă oră