Sâmbătă, braşovenii sunt aşteptaţi să participe la festivitatea de inaugurare a Bastionului Postăvarilor restaurat de Consiliul Judeţean. Evenimentul marchează încheierea lucrărilor de restaurare a fortificaţiilor Cetăţii medievale a Braşovului, acţiune demarată în urmă cu zece ani. Festivitatea începe de la ora 10.00 şi are loc pe aleea Tiberiu Brediceanu, la Bastionul Postăvarilor. Cu această ocazie fanfara Colegiului Naţional " Andrei Şaguna" va susţine un concert de promenadă.
„Sămbătă, vom inaugura acest bastion, şi vom reda Cetatea Braşovului braşovenilor. Lucrările de refacere a Cetăţii au început în urmă cu zece ani. La Bastionul Postăvarilor s-a folosit cea mai modernă metodă de renovare, folosită şi la castelele din Spania. Am folosit o structură metalică şi sticlă, pentru a putea fi admirat şi din interior şi din exterior", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu
Ce s-a realizat. Lucrarea Bastionul Postăvarilor a început cu consolidarea structurii de rezistenţă a monumentului, după care s-au realizat amenajările interioare şi refuncţionalizarea clădirii. S-au refăcut galeriile de lemn pe structura iniţială şi în mijloc a fost montată o confecţie metalică menită să ajute la funcţionalizarea acestui obiectiv. De asemenea, s-a construit o pasarelă care asigură accesul de la aleea de sub Tâmpa, ocolind bastionul. S-a realizat şi racordul electric în vederea punerii în valoare a monumentului pe timpul nopţii, fapt care a contribuit la creşterea atractivităţii turistice a aleii de sub Tâmpa. Alte lucrări au vizat drenarea apelor pluviale şi realizarea unui sistem de ventilaţie interioară. Intrarea în bastion se face printr-o uşă specială care păstrează tenta epocii medievale. Bastionul Postăvarilor este dat în administrarea societăţii Consilprest SRL.
Alte cetăţi urmează a fi refăcute.
Căncescu a mai anunţat că în scurt timp vor demara procedurile de licitaţie pentru refacerea Cetăţii Făgăraşului, dar şi a Cetăţii Feldioara, „mai ales că în acest an se împlinesc 800 de ani de când au venit cavalerii teutoni în această zonă". Mai mult, judeţul Braşov va asigura finanţare şi pentru finalizarea lucrărilor de modernizare ale Cetăţii Rupea, lucrări demarate anul trecut din fonduri europene. „dacă nu am acorda acest ajutor lucrările nu s-ar putea finaliza", a mai spus sursa citată.
Construit în secolul XV
Bastionul Postăvarilor, situat în colţul de nord-est al cetăţii Braşov, a fost apărat şi construit de breasla aurarilor, între 1450 şi 1455. Aceştia l-au înzestrat cu bombarde de la Praga, cu trei tunuri mici şi cu 16 archebuze. În 1521 şi 1522 sunt realizate lucrări la bastion. În 1640, punctul de apărare a fost preluat de către postăvari. Construit pe patru nivele de galerii de lemn, de formă eliptică cu diametrul de 16 m, bastionul măsura 20 m în înălţime. Zidurile sale aveau la bază 2 m grosime şi prezentau la primul nivel găuri pentru instalarea tunurilor de calibru mic. Bastionul Postăvarilor s-a păstrat relativ bine până astăzi, fiind consolidat în anii 1961 - 1962 şi renovat pe exterior în 2005.
Istoricul renovărilor. Majoritatea lucrărilor de renovare a cetăţii Braşovului au fost făcute din bani obţinuţi prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Ministerul culturii şi cultelor. Prima etapă a fost în proiectul „O Românie frumoasă”, în care au fost reablitate Bastionul Graft, unde s-au efectuat lucrări de consolidare şi restaurare, a fost amenajat un punct muzeal şi un bar-cofetărie, Turnul Alb, care a fost amenajat ca un punct muzeal, şi s-au făcut lucrări de consolidare şi restaurare a Bastionului Cojocarilor, Bastionului Postăvarilor şi Turnului Pulberăriei. Lucrările au fost executate în perioada mai 2004 – august 2006 şi au costat 450.000 de USD.
A doua etapă. Cu încă 582.646 de euro, din care 74% au fost bani de la Comunitatea europeană, s-a renovat Zidul de Sud-Est al cetăţii Braşovului şi s-a efectuat reabilitarea funcţională a zonei urbane aferente - sectorul aflat între Bastionul Frânghierilor şi Bastionul Ţesătorilor”, derulat în cadrul Programului PHARE 2001 – Schema de Finanţare nerambursabilă pentru proiecte de infrastructură mică. Lucrările s-au efectuat în perioada iulie 2005 – noiembrie 2006.
Poarta Ecaterinei. În cadrul acestui proiect s-au făcut lucrări de renovare şi conservare a Porţii Ecaterinei, parte din ansamblul vechi al cetăţii. Lucrările au fost efectuate în perioada august 2006 – noiembrie 2007 şi au costat 437.934 lei. Lucrările de restaurare a diverselor elemente din cetatea Braşovului au continuat şi pe timpul crizei economice, culminând cu finalizarea interiorului Bastionului Postăvarilor.
Pasionat de istorie. Toate lucrările de reabilitare a monumentelor istorice au fost realizate în mandatele preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu. Acesta are o pasiune pentru istorie, fiind cunoscut ca un avid colecţionar de fotografii şi filme de epocă din Braşovul de odinioară. Căncescu deţine aproape 7000 de fotografii şi cărţi poştale inedite din Braşov, unele restaurări fiind făcute şi după fotografii din colecţia sa.