Sari la conținut

Cerinţele speciale de raportare ale SIF-urilor, eliminate

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a decis, recent, să elimine o serie de cerinţe de raportare impuse celor cinci SIF-uri, încă de la listarea lor la BVB, în urmă cu aproape doisprezece ani.

De acum încolo, societăţile de investiţii financiare nu vor mai fi nevoite să raporteze tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari şi nici să anunţe valoarea activului net, la finele fiecărei săptămâni, ori situaţia lunară a potofoliului, urmând să se supună, în schimb, cerinţelor de raportare pe care le au toate AOPC-urile (alte organisme de plasament colectiv), potrivit informaţiilor transmise de Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.
Îngrijorarea acţionarilor. Eliminarea cerinţelor speciale de raportare ale SIF-urilor de către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a stârnit îngrijorarea acţionarilor privind diminuarea transparenţei la SIF-uri, dat fiind că vor raporta mai puţin de acum încolo. Societăţile de investiţii financiare nu vor mai raporta tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari, valoarea săptămânală a activului net sau structura lunară a portofoliului. Practic, SIF-urile vor fi mai puţin transparente.
Transparenţă mărită, din 1999. Cerinţele speciale de raportare pentru cele cinci societăţi de investiţii financiare au fost instituite în 1999, de Comisia de Înscriere la Cotă, BVB solicitând SIF-urilor îndeplinirea unor cerinţe de transparenţă suplimentare celor stabilite prin regimul juridic de la data respectivă. La finele anului trecut şi în cursul lunii ianuarie, anul acesta, SIF „Transilvania”, SIF „Oltenia” şi SIF „Moldova” au solicitat reanalizarea cerinţelor speciale de raportare ale SIF-urilor, motivând impactul negativ al acestora asupra eficienţei aplicării strategiei şi politicii lor de investiţii.
„Nu vă îngrijoraţi!”. Conducerile SIF-urilor susţin, însă, că eliminarea acestor cerinţe le dă posibilitatea să concureze ca „de la egal la egal” cu competitorii lor, nemaifiind nevoiţi să îşi dezvăluie din strategiile de investiţii. „Nimeni nu ar trebui să se îngrijoreze pentru scoaterea acestor cerinţe, mai ales că ele nu sunt prevăzute în vreo lege sau Instrucţiune a CNVM”, a declarat pentru ziarul „Bursa” Mihai Fercală, preşedintele SIF „Transilvania”. „SIF-urile doresc să fie printre cei mai transparenţi jucători, dar nu doresc să furnizeze informaţii competitorilor. Când o să văd că orice emitent raportează tranzacţiile mai mari de 500.000 de dolari, atunci o să le raportăm şi noi”, a explicat Fercală.
Cerinţe de raportare. În continuare, SIF-urile vor fi obligate să respecte cerinţele de raportare impuse de CNVM pentru segmentul AOPC-urilor, respectiv să publice rapoarte trimestriale, semestriale şi anuale privind Situaţia activelor şi obligaţiilor şi Situaţia detaliată a investiţiilor, la sfârşitul perioadei de raportare (raportul anual, semestrial, trimestrul întâi, trimestrul trei) - precum şi rapoarte lunare cu privire la valoarea activului net. Chestionat de ziarul „Bursa”, avocatul Cristian Duţescu a susţinut că, după părerea lui, operatorul de piaţă poate decide să impună sau să elimine anumite cerinţe speciale de raportare, suplimentare faţă de cele din lege şi din reglementările CNVM, dacă apreciază că este oportun pentru protecţia investitorilor şi pentru buna funcţionare a pieţei.

Comentarii

Ultimă oră