Sari la conținut

Primul centru de transplant renal din judeţul Braşov ar putea fi înfiinţat la Spitalul Sf. Constantin, în luna decembrie.

Unitatea medicală doreşte să realizeze acest proiect în cel mai scurt timp, cu ajutorul unor specialişti de la Geneva.
,,Din punct de vedere chirurgical, toate dotările pe care le-ar impune o operaţie de transplant, le avem. Sălile de operaţie de la spitalul nostru sunt în primele trei din ţară ca dotare, ca aspect şi ca sterilitate şi din toate punctele de vedere. Şi acest proiect se va face”, a declarat doctorul Bogdan Moldovan, şeful secţiei chirurgie a spitalului particular în emisiunea Mix Actual, moderată de Onelia Pescaru, la Mix Tv. Şi la Spitalul Judeţean Braşov, managerul Marius Neculoiu face demersuri pentru înfiinţarea unui centru de transplant renal în sistemul public de sănătate. Documentaţia pentru realizarea acestui Centru a fost aprobată de Ministerul Sănătăţii încă din 2008, dar Guvernarea PDL a blocat acest proiect.
Braşovul are mare nevoie de acest centru, deoarece sunt peste o sută de pacienţi înscrişi pentru dializă şi care se află pe lista de aşteptare pentru transplant renal. Primul transplant renal realizat la Braşov a fost făcut cu succes  în 2008, de medicul Marius Neculoiu, la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Pâ­nă atunci, operaţiile de transplant nu puteau fi realizate la Braşov, deoarece nu existau dotările teh­nice necesare şi niciun me­dic specialist care să poată efectua intervenţiile de acest tip.  
2000 de vieţi salvate prin transplant. În România sunt aproximativ 2.000 de persoane care au beneficiat de transplant, preponderenţi fiind pacienţii care au beneficiat de cel renal. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, dr. Marius Neculoiu, a declarat că "în  2010, transplanturile de rinichi de la cadavre au fost în număr mai mare decât de la donatorii vii, aspect care, din punct de vedere medical, este îmbucurător". Asta înseamnă că mai multe familii au acceptat să doneze organele persoanei dragi, a cărui viaţă nu a mai putut fi salvată.
Transplantul e mai economic. Dr. Neculoiu a precizat că, cel puţin în cazul transplantului renal, economiile făcute de statul român sunt semnificative: "o singură şedinţă de dializă costă 250 de euro, pe când transplantul costă 15.000 de euro, în ambele cazuri finanţarea fiind asigurată din fondul de sănătate".
Managerul Spitalului Judeţean, căruia i se datorează faptul că şi la Braşov se fac prelevări de organe, iar în viitorul apropiat s-ar putea ajunge şi la efectuarea de transplanturi - a precizat că un transplant hepatic costă 100.000 de euro, iar costul unui transplant pulmonar sau cardiac este de 80.000 de euro.  Din fericire, costurile transplantului sunt decontate de Casa de Asigurări. (R.I.%L.A.)
Vedeţi emisiunea Mix Actual, de luni, 21 noiembrie AICI.

Comentarii

Ultimă oră