Cei peste o sută de mii de elevi care nu au reuşit să obţină un punctaj de trecere la bacalaureatul 2011 mai au două şanse să salveze situaţia, astfel încât să nu fie obligaţi aştepte un an pentru a-şi continua studiile: contestaţiile şi sesiunea din toamnă.
Şansele contestaţiilor. În Braşov s-au înregistrat peste 1.729 de contestaţii, din cele peste 50.000 depuse în toată ţara. Cele mai multe contestaţii s-au depus împotriva notelor obţinute la examenul de limba română, după care urmează cele privitoare la notele de la matematică, biologie vegetală şi geografie. Şansa de a întoarce rezultatul cu o contestaţie este infimă, având în vedere rezultatele de anul trecut. În 2010, după rezolvarea contestaţiilor, promovabilitatea la nivel naţional a săltat cu doar două procente: de la 67,3%, la 69,3%. Practic, doar 4.000 de elevi, din cei peste 60.000 de candidaţi care nu luaseră iniţial notă de trecere, au putut spune că demersul lor nu a fost în zadar. Pentru cei care au luat note de 1, 2, 3, şi cei care nu au reuşit să ia note de trecere la două materii, şansele sunt practic nule. În mod normal, la contestaţii se mai modifică 0,5-0,7 puncte.
Şansele celei de-a doua sesiuni de BAC. Cea de-a doua încercare, de data aceasta ceva mai consistentă, pe care o au la dispoziţie elevii picaţi, este sesiunea din toamnă. Pentru reluarea bacalaureatului înscrierile vor avea loc chiar în această lună: între 11 şi 15 iulie. Probele de competenţe sunt programate în intervalul 22-26 august, iar examenele scrise între 29 august şi 2 septembrie. Linia se va trage pe data de 4 septembrie, atunci când vor fi afişate rezultatele. Speranţele nu sunt, nici în acest caz, prea mari. În anul 2010 mai puţin de o treime au reuşit să ia o medie de minimum 6 la bacalaureatul organizat în toamnă. Per ansamblu, aproape 20.000 de candidaţi din cei peste 62.000 înscrişi la cea de-a doua sesiune a bacului au trecut cu bine de examenul maturităţii. Având în vedere rezultatele din acest an, aşteptările sunt şi mai mici.
Criza facultăţilor. Facultăţile vor avea în acest an şi mai puţini tineri înscrişi în primul an de studii. În cel mai pesimist scenariu, 40% dintre cei care au absolvit liceul şi au dat bacalaureatul 2011, nu vor putea urma studiile universitare în această toamnă, fapt ce va genera o criză fără precedent în facultăţile autohtone. Cu câteva zile înainte de sesiunea de admitere, universităţile româneşti au pentru prima dată în ultimii 20 de ani, mai puţini candidaţi decât locurile oferite. Numărul elevilor care au promovat bacalaureatul nu depăşeşte 100.000, în timp ce numărul de locuri la facultăţi este mai mare decât cel al absolvenţilor de liceu, şi anume: 62.850 de locuri gratuite, aproximativ 60.000 de locuri cu taxă în învăţământul public şi alte 30.000 de locuri la facultăţile private. Universitatea Transilvania din Braşov organizează în fiecare toamnă sesiune de admitere, pentru ocuparea locurilor rămase libere la facultăţile unde concurenţa este mai redusă.