Sari la conținut

Cazul „Universul Familiei” bate pasul pe loc

Miercuri, procesul păgubiţilor de la „Universul Familiei” a fost din nou amânat de Tribunalul Braşov, pe motiv că o parte din deponenţi au contestat sumele oferite de lichidatorul judiciar, întrucât erau prea mici. Pentru a evita vociferările şi protestele de la fostele termene, procesul a început dis-de-dimineaţă, la ora 8.30, astfel încât mai mulţi deponenţi au rămas pe dinafara sălii de judecată.
Păgubiţi de 2,5 milioane euro. Între 2007 şi 2009, Cooperativa de credit CAR „Universul Familiei” a făcut dispăruţi 2 milioane şi jumătate de euro, depuşi de aproape 400 de braşoveni care au crezut în oferta firmei care promitea o dobândă de 30% pe an. Împotriva lui Nicolae Nedelcu (61 ani), directorul CAR-ului, a început cercetarea pentru activităţi bancare neautorizate şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Dobânzi atractive. Ca preşedinte al consiliului director al asociaţiei CAR „Universul Familiei”, care funcţiona în regim de cooperativă de credit, cu sediul pe Strada Mureşenilor din Braşov, a dispus încheierea în mod ilegal, în perioada 2007 - 2009, de contracte de economisire cu dobânzi atractive, circa 30%, unitatea nefiind autorizată de Banca Naţională a României. Astfel, a reuşit să inducă în eroare 389 de persoane.
Amendă de la OJPC.  În februarie 2009, Nedelcu îşi anunţa clienţii, printr-un bilet lipit pe uşă, că societatea a intrat „în incapacitate temporară de plată“. Câteva zeci de pensionari s-au adunat atunci la sediul cooperativei, protestînd în faţa uşilor închise şi au depus reclamaţii la poliţie şi la OJPC. Tot în februarie 2009, în urma numeroaselor plângeri primite, Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor a amendat firma SC Universul Familiei cu suma de 2.000 de lei, pentru nerespectarea clauzelor din contractele încheiate cu membrii CAR-ului.
Doi ani de cercetări. Anul trecut, în februarie, după primul an de cercetări, Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor al IJP Braşov au trimis Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) dosarul deschis pe numele lui Nedelcu. Decizia de declinare a competenţei şi soluţionării către DNA a fost luată după ce s-a constatat un prejudiciu mai mare de un milion de euro, conform legii. Deşi zilele acestea se împlineşte 1 an de când DNA a preluat dosarul falimentului, ancheta bate pasul pe loc.
Proces cu Nedelcu pe 16 februarie. Păgubiţii prezenţi miercuri la Tribunal s-au arătat supăraţi pe faptul că lichidatorii au uitat să le dea şi puţinii bani recuperaţi din vânzarea activelor - un procent de 0.013% din totalul sumelor depuse. Ca să fie siguri că fostul administrator Nicolae Nedelcu nu scapă basma curată, păgubiţii au deschis proces. Primul termen în cauza privind atragerea răspunderii materiale ale celor care se fac vinovaţi de falimentul CAR-ului, va avea loc în 16 februarie.

Comentarii

Ultimă oră