Sari la conținut

Cât îi costă pe români sistarea fondurilor UE

De patru luni de zile Bruxelles nu mai decontează facturile pentru proiectele pe fonduri UE, din cauza neregulilor descoperite la Ministerul Dezvoltării.
Scandalul fondurilor europene a fost declanşat în primăvară, după auditul Comisiei Europene. Oficialii UE au controlat, prin sondaj, proiectele derulate în mai multe judeţe, descoperind o serie de nereguli în utilizarea fondurilor europene şi au decis suspendarea fondurilor pentru România. Practic, Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, nu a gestionat corect fondurile primite anterior.
Guvernul s-a împrumutat 600 de milioane de euro. Pentru ca proiectele să nu fie blocate, statul român a alocat 600 de milioane de euro (bani luaţi din piaţă) pentru a suplini rambursările, potrivit codianul.ro.  Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat la emisiunea "După 20 de ani" că situaţia trebuie rezolvată rapid, în special în domeniul achiziţiilor publice. Dacă nu se vor face modificări, România riscă să piardă toţi banii, în total 20 de miliarde de euro.  În prima fază, plăţile sunt întrerupte formal de UE, pe o perioadă de minimum şase luni.

Comentarii

Ultimă oră