Sari la conținut

Eficienţa energetică într-o casă este cu atât mai greu de atins, cu cât costurile iniţiale pot fi prea mari pentru a îţi permite o asemenea investiţie, chiar dacă pe termen lung se dovedeşte a fi benefică.  
Cele mai apreciate case care reuşesc să păstreze un echilibru sunt aşa numitele case pasive. Acestea reprezintă case cu transfer termic zero, neînregistrându-se astfel nici o pierdere de căldură.
Cum se reuşeşte realizarea unui climat termic interior confortabil pentru toate anotimpurile?
În primul rând, prin etanşeitate. Aceasta oferă posibilitatea unui transfer termic zero, menţinând astfel un echilibru termic dorit. Această idee este posibilă numai într-o casă contruită de la început cu acest scop. Conform specialiştilor din domeniu, pentru un astfel de imobil, consumul de energie este mai mic cu 70-80% decât în cazul unei locuinţe construite din lemn sau cărămidă.
Pentru a crea etanşeitate trebuie să izolezi foarte bine, mai ales termic. Poţi realiza acest lucru prin ferestre cu trei foi pe geam, protecţie solară, folosirea surselor regenerabile, cum ar fi instalaţiile solare, fotovoltaice sau pompele de căldură.
De ce casă pasivă, termoeconomică? Pentru că, datorită construcţiei sale speciale, această casă este puţin sensibilă la modificările parametrilor meteorologici.  
Energia solară incidentă pe suprafaţa exterioară a clădirii, care pătrunde în interior prin diferite mecanisme de transfer, la care se adaugă energia generată de locatari precum şi prin funcţionarea aparaturii electrice sau de altă natură, este în mod normal suficientă pentru păstrarea unei temperaturi interioare confortabile pe toată perioadă sezonului rece.
Avantajele caselor pasive, termo-economice. Arhitectura casei nu va suferi mari modificări, ea fiind ca cea a unei locuinţe obişnuite. Trebuie, desigur, să se ţină cont de o formă a casei cât mai compactă, cât mai adunată, pierderile fiind astfel cât mai mici. Forma ideală este ovală, pentru că pierderea cea mai mare de căldură la o casă este pe colţ, unde vântul vine din două părţi.
În prezent, în Europa există mii de case pasive, în special în Germania (peste 3500), Austria (peste 1000), Elveţia şi Suedia. Aceştia construiesc case pasive cu costuri de numai 0-15% mai mari în comparaţie cu o casă convenţională, în funcţie de complexitatea design-ului locuinţei.

Comentarii

Ultimă oră