Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a anunțat joi desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate judeţene, pe care le-a acuzat de monopol. Cu această măsură, peste 3.000 de oameni rămân fără slujbă.
Spitalele se vor putea organiza în asociaţii, ca unităţi cu statut de fundaţie sau de societate comercială, în locul actualelor case judeţene de asigurări de sănătate vor fi introduse case de asigurări private de sănătate, iar pe lângă medicii de familie vor apărea cei angajaţi de primărie. Acestea sunt câteva dintre modificările importante aduse în proiectul privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România.
Lucian Duţă spune că în casele de asigurări de sănătate ce vor fi desfiinţate sunt aproape 4.000 de angajaţi, iar CNAS va păstra în noua structură aproximativ 600-700 de oameni. Angajaţii trebuie să se gândească la asocieri sau la alte locuri de muncă“.
„Casele de Asigurări de Sănătate judeţene dispar, apar furnizori privaţi de asigurări de sănătate care vor acoperi întregul teritoriu, nediscriminatoriu, dar în condiţii de concurenţă deschisă, pentru dezvoltarea unui sistem deschis, sigur şi echitabil. La ora actuală avem un sistem dezechilibrat, pe de o parte avem o zonă bazată pe proprietate şi relaţii contractuale private, medicii de familie, din ambulator, laboratoare, ima-gistică, îngrijiri la domiciliu, dializă şi de cealaltă parte o zonă a spitalelor bazată încă pe un sistem rigid, neadecvat momentului actual“, a mai susținut preşedintele CNAS.