Dacă în anul 2001 s-au înregistrat puţin peste 1.100 de cazuri de deces în 2010 cifra morţilor a ajuns la aproape 1.400 la Braşov. Statisticile îngrijorătoare au condus la o campanie de prevenire ce se va desfăşura în judeţul nostru până la finalul lunii noiembrie.
Cum previi cancerul. Tema campaniei este cea de prevenire a bolii cu sloganul: "Cancerul poate fi prevenit". „Pentru că se moare în România şi peste tot în lume din cauza cancerului şi este o problemă foarte gravă şi pentru că datele statistice spun că sunt şanse ca 40% din cancere să poate fi prevenite dacă adoptăm un stil de viaţă sănătos”, a declarat Georgeta Negoiţă, medic DSP Braşov. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică vor împărţi 5000 de pliante atât în şcoli, cât şi în cabintele medicilor de familie, dar şi altor autorităţi din Braşov.
Pliantele conţin informaţii utile şi faptul că putem diminua riscul de cancer dacă urmăm sfaturile doctorilor.
„Să ducem o viaţă sănătoasă, să facem mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi, să mâncăm fructe şi legume, să consumăm alimente care conţin mai puţine grăsimi, mai puţine dulciuri, mai puţină sare şi atenţie la ce alimente cumpărăm să ne uităm pe etichete să vedem dacă, conţin E-uri pentru că unele sunt dovedite a fi cancerigene”, ne-a spus Georgeta Negoiţă, medic DSP Braşov.
Teste de depistare. Specialiştii din sănătate susţin că diferitele tipuri de cancer pot fi prevenite sau depistate precoce prin teste de screening. De exemplu pentru cancerul de sân se foloseşte mamografia, iar pentru cel de col uterin folosind testul Babeş Papanicolau. Testele de screening nu se derulează însă prin programe naţionale, spun medicii, pentru că nu sunt fonduri de la Minister.
Creşte incidenţa cancerului. La nivel mondial cancerul determină unul din 8 decese, mai multe decât sida, tuberculoza şi malaria la un loc. Datele statistice situează România printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii în rândul statelor membre ale UE. Specialiştii spun că există o tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru ambele sexe, cu precădere la cel masculin. (L.N.)