Eliminarea subvenţiilor la încălzire, cerută de FMI, şi implicit creşterea facturilor la întreţinere, va face ca în câteva oraşe din ţară să se renunţe total la sistemul centralizat de termoficare.
Braşov, debranşări de amploare. Tendinţa renunţării la încălzirea în sistem centralizat este însă una veche. În doar trei luni (septembrie, octombrie noiembrie) anul trecut, la nivel naţional, aproximativ 50.000 de familii au optat pentru montarea unei centrale termice proprii. Debranşările au avut cea mai mare amploare în Târgu Mureş – 18.500 şi Braşov -10.000, oraşe unde este foarte probabil ca tendinţa să se păstreze şi în acest an.
Judeţe fără căldură de la CET-uri. Există însă şi judeţe precum Bistriţa Năsăud sau Satu Mare în care nici măcar un singur apartament nu mai primeşte energie termică de la CET-uri, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare şi Utilităţi Publice (ANRSC). În acelaşi timp, în Ilfov, Ialomiţa, Covasna, Sălaj, Sibiu, Alba, Maramureş sau Vaslui, proprietarii a nouă locuinţe din zece îşi încălzesc proprietăţile cu centrale termice proprii sau cu ajutorul altor surse individuale.
Şi mai multe debranşări. Analiştii pieţei de centrale termice estimează că, anul acesta, numărul debranşărilor va creşte accelerat, încă din primăvară, în Cluj-Napoca, Timişoara, Ploieşti, Craiova şi municipii din Estul ţării. Şi în Braşov numărul debranşărilor va creşte într-un ritm accelerat. Unul dintre factorii decidenţi va fi valoarea facturilor la încălzire din această iarnă, dupa ce preţul gigacaloriei a fost mărit.
Cinci categorii. Singurele oraşe mari din ţară în care ponderea locuinţelor care sunt încă branşate la sistemul centralizat depăşeşte 80% sunt Bucureşti şi Constanţa. În acest moment, 27 de judeţe (65% din judeţele ţării) au peste jumătate dintre locuinţe dotate cu sisteme proprii de încălzire, în timp ce doar în 15 judeţe locuinţele sunt încă branşate la sistemul centralizat de încălzire. Conform datelor ANRSC, în funcţie de procentul celor debranşaţi, oraşele din ţară pot fi clasificate în cinci categorii, Braşovul aflându-se în cea de-a doua, a oraşelor aproape integral debranşate.
Cresc vânzările de centrale de apartament. Măsura va avea un impact major şi în vânzările de centrale termice de pe piaţa locală. Piaţa de profil ar putea avansa cu 30%, până la un nivel de 180.000 de unităţi comercializate de-a lungul acestui an. În 2010, vânzările au înregistrat un volum total de 135.000 de centrale termice, 75% dintre acestea fiind achiziţionate pentru locuinţele debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, potrivit datelor companiei Ariston.