Sari la conținut

Doar 10% din persoanele din Romania afectate de Alzheimer sunt diagnosticate. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care peste două milioane de oameni sunt suferinzi de demenţă.

Braşovencele din Uniunea Social Liberală au demarat o campanie socială „Împreună împotriva bolii Alzheimer” menită să atragă atenţia, în special instituţiilor publice specializate, asupra necesităţii intervenţiei şi diagnosticării precoce a acestei boli. Campania se va desfasura până la sfârşitul lunii octombrie. Specialistele care fac parte din Societatea Român de Alzheimer au redactat un document referitor la elaborarea planului naţional pentru demenţă, informaţii care au fost transmise preşedintelui Traian Băsescu, guvernului, Autorităţii naţionale pentru persoane cu handicap şi centrului national de sănătate mintală şi lupta antidrog. De asemenea s-a elaborat şi un text-manifest, un apel pentru o strategie naţională pentru demenţă

Demenţa, pe locul doi după cancer.Conform sondajului făcut de  Asociaţia Internaţională pentru Alzheimer, printre europeni şi americani, demenţa ocupă locul doi în topul celor mai temute maladii, după cancer. Peste  35 de milioane de persoane suferă de boala Alzheimer la nivel mondial, iar estimările sunt cel puţin îngrijorătoare pentru că se estimează că numărul celor afectaţi de demenţă va ajunge, până în 2050, la aproximativ 106 milioane. În România, însă instituţiile publice rămân indiferente când vine vorba despre această afecţiune. Nu există o evidenţă a celor afectaţi de Alzheimer, deşi depistarea precoce este mult mai ieftină decât îngrijirea bolnavului aflat în ultimul stadiu.

Comentarii

Ultimă oră