Vineri, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Reduta, are loc o strângere de fonduri pentru finanţarea programelor de combatere a violenţei domestice din România.
În timpul evenimentului organizat de o renumită companie de cosmetice va fi prezentat filmul “Pink Saris”.
Lungmetrajul prezintă o poveste emoționantă despre lupta femeilor din India, victime ale violenței domestice. Kim Longinotto, regizorul acestui film, urmărește pas cu pas bătăliile purtate de Sampat Pal, o apărătoare îndârjită a drepturilor femeilor. În cele 95 de minute telespectatorii o să fie martorii unor întâmplări ce vorbesc de la sine despre moştenirea culturală a poporului indian.
Fondurile strânse din vânzarea biletelor de acces la filmul “Pink Saris” sunt donate integral și exclusiv către Centrul Maternal “Casa Zorilor” din Brașov. Prețul biletului este de 10 lei și poate fi achiziționat pe 17 februarie, începând cu ora 16:00 din incinta Centrului Cultural „Reduta”.
Evenimentul face parte din “Campania respectului” pentru femei inițiată de o firmă de cosmetice împotriva violenței domestice în 2008 şi are drept scop prevenirea violenței prin educarea publicului larg și prin susținerea proiectelor sociale care combat acest fenomen. În România la fiecare 30 de secunde o femeie este abuzată. În 2010 aproape 12.000 de femei au căzut victime violenței violenței domestice. 75% dintre cazurile de violentă domestică nu sunt raportate.
Sfaturi de siguranţă. Dacă eşti victima violenţei domestice, trebuie să suni la 112 sau să vorbeşti cu un vecin sau un prieten să sune.
Trebuie să ai un set de chei de la casă, câteva haine, strictul necesar și bani în caz că trebuie să pleci imediat din casă și să te adăposteşti la cineva.
Trebuie să ţii la loc sigur documente importante precum buletinul, pașaportul, certificatul de naștere, diplomă etc. Violenţa domestică i se poate întâmpla oricui - indiferent de statut social. Nu închide ochii şi vorbeşte deschis cu prietena ta dacă ştii că trece prin aşa ceva.
Nu o trata ca pe o victimă, ci încurajeaz-o mai degrabăpentru forţa ei de a trece peste greutăţi. Nu face judecăţi de valoare, spunându-i ca şi ea a greşit, că nu a procedat corect enervându-l.
Centrul “Casa Zorilor” s-a născut în 2003. Acesta a găzduit până în prezent peste 250 de cupluri mamă-copii, capacitatea centrului fiind de 18 persoane, iar durata medie în care o familie poate sta aici este de 6 luni -1 an. Beneficiază de cazare și hrană, dar și de asistență socială, consiliere psihologică, orientare școlară și profesională, curs „Scoala Mamei”, consiliere juridică etc, potrivit Ancăi Andronic, fondatoarea Centrului Maternal, Casa Zorilor” din Brașov.