Sari la conținut

Mulţi oameni îşi pun întrebări cu privire la bucătăria lacto-vegetariană şi acest tip de alimentaţie.

Ea pare la prima vedere mai degrabă fadă, restrictivă, lipsită de gust... Adevărul este că lacto-vegetarienii nu mănâncă doar salate, ci şi bunătăţi, ca toată lumea. Trebuie doar să ştii cum să te hrăneşti pentru a mânca echilibrat. În general, avem tendinţa de a mânca prea multe proteine animale care pot să aibă consecinţe nefaste în corpul nostru pe termen lung. Iată cinci secrete ale bucătăriei lacto-vegetariene:
1. Bucătăria lacto-vegetariană nu este atât de restrictivă. A mânca lacto-vegetarian constă în a ne hrăni doar cu vegetale şi produse provenite de la animale cum ar fi laptele, untul, brânza, dar a nu consuma produse animale cum ar fi carnea şi peştele. Aceste produse conţin reziduuri animale, ca de exemplu gelatina, care produc efecte nedorite în organismul nostru.
Chiar dacă la prima vedere lipsa cărnii pare a lăsa un mare gol, de fapt abia atunci putem descoperi alimente gustoase pe care până atunci nu am avut curiozitatea de a le încerca, de exemplu savuroasele chifteluţe care plac oricui pot fi preparate dintr-o mulţime de ingrediente ca: soia, năut, linte, urzici, etc şi care sunt la fel de bogate în elemente nutritive şi mult mai gustoase decât cele cu carne.
2. Se evită grăsimile saturate. Cele mai multe grăsimi saturate se găsesc în produsele animale şi acestea sunt foarte nocive pentru corpul nostru, pentru că ele se elimină foarte greu. În schimb, grăsimile din unt, lapte, brânză şi anumite uleiuri sunt benefice pentru corp.
3. Economisim bani. Carnea este, în general, un produs scump, dacă dorim să luăm ceva de calitate. Astăzi în supermarketuri ni se propune carne la preţuri mici, dar oare ce calitate are această carne? Răspunsul este simplu: suferinţa şi stresul animalelor, hrana pe care o primesc acestea şi altele, care o fac deci foarte nocivă pentru noi. Mai bine nu mâncăm carne decât să mâncăm una de proastă calitate.
4. Legumele au prioritate. Lacto-vegetarienii mănâncă mai multe legume decât ceilalţi şi mult mai variate. Este normală această tendinţă de a mânca legume mai variate în cazul lacto-vegetarienilor. Cei care comandă la restaurant o friptură, de cele mai multe ori au tendinţa de a cere ca garnitură cam acelaşi lucru: cartofi prăjiţi, este o alegere de multe ori din obişnuinţă, fără a ne mai gândi. Sau, în cazul salatelor, în loc de o salată cu pui, putem alege o salată cu mai multe feluri de legume: morcovi, roşii, castraveţi, ceapă, conopidă, etc. Astfel ne îmbogăţim organismul cu mai multe vitamine.
5. Carenţele de proteine nu există. Cine crede că proteinele se află doar în carne se înşeală. Leguminoasele, cum ar fi: lintea, năutul, anumite cereale, oferă proteine la fel de numeroase ca şi carnea. Persoanele lacto-vegetariene, contrar a ceea ce se crede, au carenţe mai mici de proteine. Şi asta datorită faptului că sunt mai atente la ceea ce mănâncă, atât calitativ cât şi cantitativ. Trecând la alimentaţia lacto-vegetariană, devenim mai responsabili şi evităm să consumăm acele proteine care favorizează obezitatea.
Multă lume poate crede că este greu să te hrăneşti lacto-vegetarian dar, încercând, vom constata că există o plăcere a mâncatului sănătos... fără să murim de foame şi fără să ne simţim privaţi de ceva.

Comentarii

Ultimă oră