În urma cifrelor date publicităţii de BNR, rezultă că judeţul Braşov ocupă locul 3 în topul naţional al restanţelor bancare, după Bucureşti şi Cluj.
Datori vânduţi. Potrivit ultimului raport al Băncii Naţionale a României (BNR), la finele lunii februarie 2011, populaţia şi firmele din judeţul Braşov aveau restanţe bancare totale în valoare 707,7 milioane lei, sumă aproape dublă în comparaţie cu cea raportată de BNR în urmă cu un an (372,3 milioane lei). Dintre aceste, 342,3 milioane lei în contul creditelor contractate în lei, iar 365,4 milioane lei figurau în dreptul împrumuturilor în valută. Deşi valoarea debitelor aproape s-a dublat, valoarea creditelor curente a scăzut cu circa 288 milioane lei faţă de februarie 2010.
Cum stau alţii. În capitală, clienţii băncilor aveau la finele lunii precedente datorii totale de peste 6,4 miliarde lei, două miliarde aferente creditelor în lei şi 4,412 miliarde lei celor în valută. În ceea ce priveşte restanţierii din judeţul Cluj, aceştia au înregistrat până la sfârşitul lunii februarie restanţe totale de peste 860 milioane lei, din care 583 milioane lei erau contabilizate în dreptul împrumuturilor în monedă străină. Următoarele poziţii, după Braşov, sunt ocupate de judeţele Timişoara - cu restanţe de 673,8 milioane lei, Constanţa - cu 640 milioane lei, Galaţi 568,1 milioane lei şi Iaşi - cu 555,2 milioane lei.
Credite mai puţine. În comparaţie cu cifrele raportate în urmă cu un an de Banca Naţională, în majoritatea zonelor românii au credite mai puţine, însă înregistrează restanţe tot mai mari. Astfel, în Cluj, valoarea creditelor curente a scăzut în 12 luni cu 450 de milioane lei şi în Constanţa - 240 milioane lei. Există şi câteva excepţii, printre ele figurând judeţele Iaşi şi Timişoara, unde valoarea creditelor acordate în lei a scăzut cu câteva sute de milioane lei.