Sari la conținut

Un număr de 2.779 de medici au solicitat în 2010 Colegiilor Medicilor din judeţe certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate, se arată într-un comunicat emis de către Colegiul Medicilor din România.
De unde pleacă şi unde se duc. Numărul cel mai mare de cereri a fost înregistrat în Bucureşti, urmat de Cluj, Iaşi, Timiş, Constanţa, Bihor şi Braşov. La polul opus, Călăraşi (2 medici), Sălaj (3), Ilfov (3), Tulcea (4), Teleorman (4), Ialomiţa (5) şi Giurgiu (5) sunt judeţele unde s-au înregistrat cele mai puţine solicitări. Cele mai frecvente destinaţii alese de către medicii români au fost ţări din Occident precum Franţa, Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Belgia.
Ce specialităţi au. Cei mai mulţi medici care au solicitat certificate profesionale sunt din specialitatea medicină generală/medicină de familie, urmate de chirurgie generală şi anestezie terapie intensivă. Certificatul profesional curent sau de „good-standing” se obţine de la Colegiul Medicilor din judeţul pe raza căruia profesează medicul respectiv.
Salarii de şapte ori mai mari. În România, un medic rezident câştigă în jur de 800 de lei, puţin peste salariul minim pe economie. Un medic primar, cu o vechime în muncă de peste 15 ani câştigă, pe lună, 2.516 lei, adică în jur de 600 de euro. În Occident, salariul unui medic rezident este de 1.500 - 3.000 de euro şi poate ajunge în cazul specialiştilor şi la 8.000-10.000 de euro. Un medic cu zece ani vechime, care pleacă să muncească în străinătate, câştigă în jur de 4.000 de euro, adică de şapte ori mai mult decât salariul maxim din România.

Comentarii

Ultimă oră