Oferta de joburi în străinătate pentru români a crescut de aproape trei ori anul trecut, faţă de 2009. Situaţia a fost generată de faptul că mai multe state - precum Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Danemarca şi parţial Germania şi Elveţia - au renunţat la restricţiile privind accesul românilor pe piaţa muncii. Astfel, în 2010 au fost înregistrate 23.000 de joburi lansate pe piaţa de recrutare online, iar cele mai multe au vizat specialişti din inginerie, IT&C şi farmaceutică, potrivit site-ului Myjob.
Ce ţări oferă locuri de muncă. În 2009, aproximativ 8.500 de locuri de muncă în străinătate erau postate pe site-urile de recrutare, iar în 2008, oferta cuprindea aproximativ 2.800 de joburi. În topul ţărilor care au pus la dispoziţie locuri de muncă pentru români s-au clasat Marea Britanie, Germania, Franţa, Grecia, Cipru, Italia, SUA, Olanda, Belgia şi Danemarca. Numărul de aplicaţii la anunţurile pentru joburile din străinătate a crescut la peste 170.000 anul trecut, de la 90.000 în 2009. Din punct de vedere al proveninenţei, mai activi sunt candidatţi din mediul urban, în timp ce peste 30% dintre aplicaţiile pentru un loc de muncă au provenit din Capitală. În topul judeţelor cu cei mai multi candidaţi pentru locurile de muncă disponibile online s-au situat anul trecut judeţele Timiş, Iaşi şi Braşov.
În ce domenii se angajează. O tendinţă manifestată în ultimii doi ani pe piaţa de recrutare pentru joburi în străinătate este orientarea către specialişti din domeniile inginerie şi tehnologie, IT&C şi farmaceutică, în timp ce la nivelul anului 2008 erau căutaţi în special muncitori necalificaţi pentru domenii precum servicii clienţi, turism, HoReCa şi construcţii. Femeile sunt mai active în căutarea unui job pe piaţa internă (55,3%), în timp ce mai mulţi bărbaţi caută un job în afara ţării (76%). Cele mai active segmente sunt tinerii sub 25 de ani (42,2%) şi cei din grupa 26-35 ani (36,9%).