Sari la conținut

Un grup de tineri din Talin (Estonia) a avut iniţiativa creării unei aplicaţii online unde, orice utilizator poate înregistra pe o hartă, sub protecţia anonimatului, locul în care a dat o şpagă, precum şi detalii despre valoarea ei şi cel care a primit-o. Aplicaţia este postată la adresa www.bribespot.com.

Ce este Bribespot. „Bribespot” a fost ulterior construit de o echipă internaţională provenind din Estonia, Lituania, Finlanda şi Iran. Grupul are pagini de Facebook şi Twitter şi poate fi contactat şi prin e-mail. „Bribespot” îşi popune să dezvolte, în timp, versiuni locale detaliate ale aplicaţiei. Persoanele fizice şi organizaţiile care doresc sprijinirea acestei iniţiative sunt aşteptate să facă donaţii. Aplicaţia e funcţională şi pe smartphone.

România, primul loc mondial. Site-ul bribespot.com este în permanenţă actualizat de utilizatori. După numărul mitelor înregistrat, ţările sau localităţile sunt însemnate cu roşu (multe), galben (un număr mediu) sau albastru (puţine). Miercuri 17 august, România apărea cu cel mai mare număr de mite înregistrate: 299. În Ţările Baltice, de unde a pornit aces proiect erau înregistrate 147 de cazuri. Pe locuri fruntaşe se aflau şi Ucraina, Belarus şi Ungaria.

Unde se dă mită în România. Deşi la nivel naţional nu există niciun judeţ însemnată cu roşu, locurile fruntaşe sunt ocupate de Bucureşti (63), Timişoara (49), Cluj (32), Brăila (27), Constanţa (14) şi Naia Mare (11). Braşovul, însemnat cu albastru, se află pe un neonorant loc 7, într-un clasament ad-hoc al şpăgilor date pe teritoriul României. Dintre acestea, 4 mite au fost oferite pe teritoriul municipiului Braşov şi câte una, la Săcele, Lunca Câlnicului şi Rodbav.

Cea mai mare mită oferită de un braşovean. Cea mai mare mită oferită pe teritoriul Braşovului a fost pentru o notă de trecere la un examen: 800 de euro. Doar şapte situaţii de mită au fost raportate de braşoveni pe site-ul bribespot.com . Cea mai mare şpagă dată de un braşovean este de 800 euro, pentru a putea trece de un examen la facultate. O femeie de pe Bulevardul Gării a dat 200 de euro doctorului care a asistat-o la naştere, iar un bărbat a plătit 100 de euro agenţilor vamali pentru a închide ochii la marfa pe care a adus-o în ţară..

Cea mai mică mită acceptată în Braşov. 25 de euro a plătit un şofer care a călcat linia depăşit pe linia continuă pe DN13, unui poliţist. Cea mai mică spagă a fost de numai 12 euro, dată unui poliţist pe Bulevardul Nicolae Titulescu, de un şofer care nu avea trusa medicală. Pentru că harta mondială a şpăgii se actualizează de la oră la oră, în funcţie de utilizatorii care postează informaţii, poziţia într-un posibil clasament se poate modifica oricând, iar numărul mitelor înregistrat va creşte cu siguranţă.

Comentarii

Ultimă oră