Demarat la data de 9 februarie 2011, programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către antreprenorii tineri s-a bucurat de un real succes, până la data de 12 aprilie înregistrându-se nu mai puţin de 3.137 de firme.
Unde au fost înmatriculate. Cele mai multe înmatriculări s-au făcut în Cluj - 140 de SRL-D-uri, pe locul doi situându-se Bucureştiul cu 137, urmat de Braşov cu 82 şi Bihor cu 80. Cele mai puţine înmatriculări sunt în judeţul Tulcea (11), Giurgiu (12) şi Călăraşi (13). În ceea ce priveşte domeniile de activitate, cele mai mult firme se ocupă de întreţinerea şi repararea autovehiculelor - 127, brutării şi patiserii - 92, construcţii - 64, restaurante - 61 şi transporturi rutiere şi de mărfuri - 47.
Noi locuri de muncă. Dintre cele 3.137 de firme aflate pe flux, 1.308 sunt de rezervări de nume, 64 sunt pe flux, şi 1.765 sunt înregistrate. Prin înfiinţarea acestor firme se creează un număr important de locuri de muncă, pentru că fiecare societate nou înfiinţată trebuie să aibă cel puţin 2 angajaţi, ceea ce înseamnă că se vor crea minimum 6.274 de locuri de muncă.
Facilităţi pentru SRL-D
Tinerii care vor să-şi deschidă un SRL-D beneficiază de o serie de facilităţi:
- acordarea de către AIPPIMM a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel puţin 50 la sută, dar nu mai mult de 10.000 euro.
- garanţii acordate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii pentru creditele de până la cel mult 80% din valoarea contractului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei.
- scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată.
- scutirea de la plata taxelor de înmatriculare la Oficiile Registrului Comerţului.