Sari la conținut

Econtext.ro a realizat o statistică a modului în care au evoluat judeţele României în recesiunea pe care, conform datelor oficiale, tocmai am depăşit-o.

Mai exact, ce judeţe au sărăcit şi care s-au îmbogăţit, unde s-a devalorizat economia şi unde a crescut ea, conform datelor transmise de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Judeţul Braşov se află pe locul 4 în topul judeţelor care au ieşit din recesiune pe plus.
Argeş şi Cluj – Dacia şi Nokia. Cea mai mare creştere în această perioadă a fost consemnată în Argeş. Economia Argeşului a crescut cu 3,2 miliarde de lei în cei doi ani, ajungând până la o valoare de 20,7 miliarde de lei la finele anului 2010! Explicaţia poartă un singur nume: Dacia! La capitolul creşteri, a doua poziţie dupa Argeş este ocupată de Cluj. Economia Clujului a adăugat în aceşti doi ani 2,2 miliarde de lei, iar acum valorează 22,2 miliarde de lei. La fel, un singur cuvânt: Nokia!
Braşovul, creştere de 616 milioane lei. Locul 3 este ocupat de Timiş, cu un plus de 1,2 miliarde lei. Economia judeţului din vestul ţării  a crescut de la 22,31 miliarde de lei până la 23,51 miliarde de lei. Pe a 4-a poziţie s-a clasat Braşovul. Creşterea de la 16,82 miliarde de lei până la 17,43 miliarde de lei, a adus un plus de 616 milioane lei. În total, 10 judeţe – cele mai multe din Ardeal -au încheiat recesiunea cu un produs intern brut mai mare decât aveau la începutul ei.
Unde a scăzut economia. La polul opus, produsul intern brut (PIB) a scăzut în 32 de judeţe. Cea mai drastică contracţie a avut loc în Iaşi, unde economia s-a diminuat cu 978 milioane de lei. Al doilea loc este ocupat de Dolj, unde PIB-ul a pierdut 826 de milioane de lei. Surprinzător, Capitala este şi ea pe minus, dar pe locul 8 în ierarhia scăderilor, cu 450 de milioane de lei.

Comentarii

Ultimă oră