Sari la conținut

Braşoveanul Bjoza, reales preşedinte al Foştilor Deţinuţi Politic

Braşoveanul Octav Bjoza a fost reales ca preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, pentru încă un mandat de patru ani. Din cei 266 de delegaţi din întreaga ţară prezenţi la Mamaia, la cel de-al XVIII-lea Congres al FDPR, 230 au votat în favoarea lui Bjoza.


Ales cu o mare majoritate

„Din cele 266 de buletine de vot, 230 au fost în favoarea realegerii mele, 30 au fost împotrivă, şase buletine fiind anulate. Congresul a discutat problemele cu care se confruntă foştii deţinuţi politic, la finalul lucrărilor fiind adoptată o Rezoluţie care va fi dată publicităţii“, a declarat Bjoza pentru www.monitorulexpres.ro. El a precizat că, deşi conducerea AFDPR a invitat la Congres toate partidele, doar cele două partide „aşa-zis istorice“ şi-au trimis reprezentanţii la Mamaia. „Este o mare mâhnire pentru noi faptul că partidele politice de la putere ne-au ignorat total, dar acest lucru nu ne mai miră. Am primit mesaje din partea Casei Regale a României, a Fundaţiei „Academia Civică“, al cărei preşedinte este Ana Blandiana, de la alte organizaţii civice“, a mai spus preşedintele AFDPR.

Condamnat la 15 ani. Octaj Bjoza s-a născut la 11 august 1938, în Iaşi. Împreună cu părinţii  s-a mutat la Braşov în 1941. A absolvit Liceul "Andrei Şaguna",  promoţia 1956. La 16 ani când era elev la "Şaguna" a cunoscut-o pe  Carmen, o şcolăriţă de numai 13 ani, care peste ani, în 1962,  după ce a  fost eliberat din lagăr, i-a şi devenit soţie. În primul an de  facultate, în 1958, Octav a fost arestat de comunişti pentru că era  membru al Gărzii Tineretului Român. A fost condamnat la 15 ani de  închisoare. A trecut prin peniteciarele Codlea, Gherla, Văcăreşti,  Jilava, Galaţi, Brăila şi lagărele de la Strâmba, Stoienesti, Salcia,  Bacul 4 şi la Grind.  

Hrănit cu şerpi. În lagăr se hrănea cu şerpii găsiţi în stuf. Îi jupuia şi îi mânca de  vii. A fost eliberat după patru ani de detenţie printr-o amnistie. Din  puţinii bani primiţi la eliberare, în Tulcea a cumpărat o vedere cu  Delta Dunării pentru a o dărui viitoarei sale soţii.  

Interzis la facultate.  Înainte să fie arestat era student eminent la Facultatea de Geografie  şi Istorie din Iaşi. După ce a ieşit din închisoare nu a mai fost  reprimit la facultate. Politrucii cu patru clase l-au trimis să lucreze  la spaţii verzi. Le-a întors spatele şi a făcut împreună cu Carmen,  soţia lui,  o şcoală tehnică în Săcele. Au stat în aceeaşi bancă. Nu  s-au mai lăsat despărţiţi de nimic, sunt împreună şi astăzi. Între timp  el a mai  făcut o facultate şi a lucrat ca inginer.

232 de ani de condamnare.  Organizaţia Garda Tineretului Român a fost înfiinţată de un grup de  braşoveni. Aveau drept scop lupta împotriva propagandei comuniste. Au  vrut să înfiinţeze  o tipografie  clandestină, au făcut o stampila,  aveau un cod secret. În vara anului 1958 a fost arestat tot lotul.  Cei  15 tineri au primit 232 de ani de închisoare.

Comentarii

Ultimă oră