Sari la conținut

Retragerea principalului ofertant de morfină reprezintă doar partea vizibilă a iceberg-ului de probleme din oncologie, aproape 10 citostatice au dispărut treptat, în ultimii ani.
„Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială. Absenţa morfinei, caz recent mediatizat, nu este singura deficienţă majoră a programului oncologic naţional. Sistemul clawback şi impunerea unor preţuri nesustenabile pentru medicamentele cu prescripţie medicală, au generat dispariţia de pe piaţa românească a unor produse indispensabile tratamentului persoanelor suferind de cancer", susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Cezar Irimia.
Potrivit FABC, semnalele de alarmă ale federaţiei nu au fost luate în serios, iar programul de oncologie este tot subfinanţat.  "În mod implicit, această indiferenţă se transformă într-o condamnare la moarte a suferinzilor de cancer. În condiţiile în care bugetul alocat rămâne insuficient, listele cu pacienţi în aşteptarea medicaţiei care prelungeşte durata de viaţă cresc permanent, multora ajungându-le rândul la tratamente când deja este prea târziu", a mai spus Irimia.
El a enumerat câteva medicamente citostatice care lipsesc de mai mult timp, unul produs chiar în România, respectiv cosmegen, vincristin, vinblastin, dacarbazină, cincifluorourocil, natulan şi tamaxifen.

Comentarii

Ultimă oră